Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kostelići su moj uzor

Hrvatski boksački profesionalac u supersrednjoj kategoriji Stjepan Božić 24. veljače u pariškoj sportskoj dvorani »Marcel Cerdan« ostvario je desetu profesionalnu pobjedu, pobijedivši tehničkim nokautom u petoj rundi domaćeg borca s europske rang-liste Youssefa Temsourija. U borbi koja je trebala trajati osam rundi, u potpunosti je dominirao hrvatski boksač, a pravo je čudo što se Temsouri održao na nogama do pete runde kada je, tjelesno potpuno iscrpljen, predao meč. Negdašnji osvajač srebrne medalje za Hrvatsku s Europskog prvenstva 2000. u Tampereu  ovim mečom je pokazao da se nalazi u velikoj formi. Atraktivnim serijama udaraca u nekoliko navrata na noge je dizao prepunu dvoranu. Prava je šteta što su borbi, od hrvatskih medija, svjedočili samo novi-nari »Sportskog tjednika«, koji je jedan od najvažnijih Božićevih sponzora.
4Jeste li ovom pobjedom otvorili vrata prema jačim mečevima?
Mislim da će moj menadžer Michel Acaries nakon ovog meča imati mnogo više prostora da mi organizira mečeve u kojima ću se boriti za nešto konkretno. S kim i za što ću se boriti, najvjerojatnije ću saznati 8. ožujka u Marseilleu, gdje ću se sastati sa svojim menadžerom koji tamo organizira meč za svjetsku titulu između Brune Girarda i Mehdija Sahnoune. Inače, Acaries je promotor broj jedan u Francuskoj i jedan od najjačih u Europi, usko surađuje i s Donom Kingom.
4Znači, postoje svi preduvjeti da uskoro dobijete šansu da se borite za neku od europskih ili interkontinentalnih titula?
Iako je vrlo nezahvalno u boksu bilo što prognozirati, mislim da postoje realne šanse da u budućnosti dobijem priliku boksati za velike stvari. Vrlo je teško vremenski precizirati kad će se to dogoditi, ali mislim da neću predugo čekati.
4Do sada ste odigrali jedanaest profesionalnih mečeva. Osjećate li se već sada spremnim za borbe s velikanima supersrednje kategorije: Ottkeom, Lucasom, Mitchellom i Calzaghejem?
Uvjeren sam da mogu parirati boksačima koje ste nabrojali. Tko se odluči baviti ovim sportom, mora vjerovati u sebe. No, još malo iskustva dobro će doći.
 
4Koliko Vam znači podrška brata i prijatelja, koji Vas prate na svim mečevima?
Uvijek je dobro u prvim redovima vidjeti nekog poznatog. Ovu pobjedu poklanjam bratu kao svadbeni dar. Brat je zajedno s nekoliko prijatelja došao u Pariz automobilom ravno sa svoje svadbe.
4Opišite u nekoliko rečenica svoj boksački stil.
Cilj mi je da budem polivalentan boksač, da znam boksati na distancu, ali i ‘in fight’, blisku borbu. Radim na svim segmentima boksačke vještine. Dosta pažnje posvećujem taktici. Ne jurim glavom bez obzira, nije mi cilj što prije završiti meč, bez obzira na posljedice.
 
 
Vidi se da ste tjelesno i tehnički izuzetno spremni, a čini se da ste i mentalno vrlo jaki. Čemu posvećujete najveću pažnju?    
Svaki boksač mora neprestano dorađivati tehniku, brusiti je do savršenstva. Mislim da sam tjelesno odlično pripremljen, no to može biti još bolje. Bit će puno teže kad dođu mečevi od dvanaest rundi. Međutim, po mojem mišljenju, najvažnija je psihološka priprema. Mislim da je kod mečeva u dvanaest rundi »glava« odlučujući faktor.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika