Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dosljedna nedosljednost

Kamen spoticanja koji drži u blokadi funkcioniranje Skupštine općine Subotica i dalje je ispriječen između stranaka na vlasti. Oko protokola o suradnji devet općina sjeverne Vojvodine, kojim bi se postavio temelj efikasnije suradnje Ade, Bačke Topole, Bečeja, Čoke, Kanjiže, Malog Iđoša, Novog Kneževca, Sente i Subotice, ali kojim bi istovremeno bila faktički formirana i subregija s većinskim mađarskim življem, i dalje nema dogovora. Nakon prekinute sjednice Skupštine općine došle su do izražaja mnoge kritike, a sam predlagač za sada ne otkriva svoje sljedeće korake.
Nelogičnost koja prati ovu inicijativu je u tome što se dokument našao pred Izvršnim odborom, a kasnije i pred Skupštinom općine bez prethodnih konzultacija s ostalim lokalnim strankama. Ispada da se suradnja sa susjednim općinama želi donijeti bez suradnje sa strankama u gradu. 
S druge strane, do izražaja dolazi i nefunkcionalnost Izvršnog odbora čiji predstavnici glatko propuštaju odluke na usvajanje na Skupštinu općine, gdje se zatim ljudi iz tih istih stranaka sukob-ljavaju. 
U nizu reagiranja kojima su javnost zapljusnuli predstavnici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Voj-vodine, Nove demokracije, Demokratske stranke Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, kao da je teško naći logiku.
Stoga vrijedi izdvojiti neke od tih stavova i ukazati na odsustvo dosljednosti. DS se zalaže za referendum po ovom pitanju, ali kada se spominjao referendum o samostalnoj Srbiji, glas naroda nije bio toliko važan. LSV se založila protiv financiranja sudstva i policije iz inozemnih fondova (što bi bilo omogućeno Protokolom), ali su zaboravili da naša policija već prima iste donacije, primjerice od OESS-a. LSV nije za centra-lizaciju Vojvodine, ali je istovremeno protiv subregija?! 
Gradonačelnik (SVM) smatra da je sve u okviru demokratske procedure, ali se parlamentarna kriza teško može nazvati produktom demokracije. ND smatra da SVM-u nisu važni konkretni problemi grada, ali se protokolima upravo pokušava urediti niz konkretnih problema poput razvitka gospodarstva, odlaganja otpada, međugradskog prometa, zaštite od elementarnih nepogoda… DSS smatra da SVM lovi u mutnom, međutim, pitanje je kada DSS nije lovio u mutnom?
Neke od ovih sukoba možda je razriješio József Kasza svojim posjetom Nenadu Čanku i podrobnijim informira-
njem Zorana Đinđića, ali je sada uvjerljivo najveći gaf u tome što je upravo on, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara, u intervjuu »Ninu«, optužio svog partijskog kolegu i predsjednika SO Subotica Istvána Ispánovicsa za izazivanje ovog konflikta. Kasza je dodao i kako SVM predlaže ostatku DOS-a da napravi okrugli stol za kojim bi se proučio ovaj spor. 
Hoće li se time oživjeti ona suradnja koja je zamrla u okviru DOS-a; je li ovo ujedno i najava povratka Józsefa Kasze na lokalni teren ili samo nastavak ne- logičnosti koje prate ovu inicijativu?
 
Nikola Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika