Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pro­tje­ra­ni­ma pri­o­ri­tet mi­ro­vi­na

Izborna Skupština Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata održana je u subotu 27. ožujka u prostorijama Ministarstva obrane u Zagrebu, pod glavnim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, koji joj je i prisustvovao. Osim njega među uzvanicima bili su: potpredsjednik Skupštine grada Zagreba Vladimir Velnić, potpredsjednik Hrvatske stranke umirov-ljenika Franc Ferenčak, savjetnik predsjednika Republike umirovljeni general Petar Stipetić, saborska zastupnica i predsjednica odbora za useljeništvo Zdenka Babić-Petričević, predsjednik Udruge povratnika Tomo Aračić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić, te brojni delegati.
    Na Skupštini je birano novo predsjedništvo Udruge. Javnim glasovanjem delegata izabrani su predsjednik Skupštine, članovi Glavnog odbora i Nadzorni odbor, dok je tajnim glasovanjem imenovan predsjednik i 5 potpredsjednika. Novim izborom, dužnost predsjednika Udruge i dalje će obnašati Mato Jurić.
ŠEKS OBEĆAO POMOĆ SABORA: U svom obraćanju prisutnim prognanim Hrvatima iz Vojvodine predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks osvrnuo se na vrijeme stradanja i godine Domovinskog rata te istaknuo:
    »Na teškom putu naše hrvatske povijesti, osobito u zadnjim desetljećima, vi ste podnijeli veliki i težak teret. Vi ste bili ti koji ste hrvatsko ime nosili, čuvali i sačuvali«.
Također se dotaknuo i postojećih problema koji se osobito odnose na rješavanje mirovinskog statusa, te izrazio uvjerenje kako se ta pitanja mogu riješiti samo zajedničkim naporom, uz potporu Vlade i Hrvatskog sabora.
    Po podacima te Udruge oko 1.000 umirovljenika, koji su mirovinu ostvarili u SCG, od svibnja prošle godine, to jest od početka primjene tog ugovora, do danas, još nisu dobili ni kune mirovine, a 3.500 umirovljenika dobilo je dvostruko manju mirovinu od one koju su primali od Hrvatske do početka primjene tog ugovora.
    »Obvezujem se u ime Hrvatskog sabora da ću dati svoj doprinos da se problemi protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata brže rješavaju, posebno problemi mirovina, ali i specifične potrebe koje Udruga ima«, rekao je Šeks. Najavio je da će nacrt prijedloga zakona, kojim bi se prob-lem mirovina protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata trebao riješiti, uskoro poslati Vladi.
    Na kraju je dao obećanje da će pronaći načina i sredstava da se ova situacija razriješi na odgovarajući način, te dodao da će zastupnici voditi više računa o svim dijelovima hrvatskog nacionalnog korpusa, kako onih koji su kao prognanici našli svoje mjesto u RH, tako i onih koji su ostali izvan državne granice.
MIROVINE, NAJVEĆI PROBLEM: S obzirom na težinu situacije Skupština se najviše doticala problema umirovljenika. Iz tih razloga novinar HRT-a i jedan od čelnika Udruge Goran Rotim iznio je opširno izvješće o tom pitanju. U njemu se navodi kako je podnijet zahtjev da Hrvatski sabor usvoji izmjene i dopune zakona o pravu na dodatak određenih kategorija umirovljenika. Ako se takav prijedlog usvoji, na mirovinu prispjelu iz SCG dodat će se onoliko koliko treba da bi umirovljenici iz SCG, koji sada žive na teritoriju RH, bili ravnopravni umirovljenicima u toj državi. Mirovine iz SCG kasne tri mjeseca, a oko 1.000 ljudi još uvijek nije dobilo nikakvu mirovinu. Ove zahtjeve podupire Hrvatska stranka umirovljenika na čelu s Vladimirom Jordanom, koji je dio pregovaračkog tima. Oni su ugradili ovaj prob-lem u svoj koalicijski sporazum s HDZ-om. No, već tri mjeseca od najavljivanja, još uvijek se čeka prijam od strane potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.
Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata na izbornoj su skupštini potpisivali peticiju kojom od Vlade i Sabora zahtijevaju da Hrvatska otkaže Ugovor sa SCG o socijalnom osiguranju iz 2003. jer SCG ne ispunjava odredbe Ugovora. Traže i da se ti umirovljenici ponovno vrate u mirovinski sustav Republike Hrvatske. Ako Hrvatska pravno ne može otkazati taj ugovor, od nje traže da po reciprocitetu osigura dosljedno ispunjavanje obveza SCG, te da izmjenom Zakona o pravu na dodatak uz mirovinu osigura isplatu dodataka na mirovinu koje ti umirovljenici primaju iz SCG do iznosa koji su primali u Hrvatskoj do primjene tog ugovora.
    Predsjednik Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić u svom izviješću o njenom radu u zadnje dvije godine izrazio je nezadovoljstvo zbog odnosa prethodne Račanove Vlade prema spomenutim problemima. S druge strane, podržao je nastojanja predsjednika Republike Stjepana Mesića za normalizacijom odnosa sa SCG, te izrazio nadu da će ova Vlada pokazati više zanimanja za rješavanje postojeće situacije.
    Jedan od potpredsjednika Udruge dotaknuo se i problema Hrvata koji i danas žive u Vojvodini, te naveo slučaj paljenja vojvođanske zastave u Novom Sadu nakon izbijanja nemira na Kosovu.
OD SRIJEMACA NEKADAŠNJIM SRIJEMCIMA: Iz Vojvodine je Skupštini prisustvovao potpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG, predsjednik Upravnog odbora »Hrvatske riječi« i predsjednik HKPD »Tomislav« iz Golubinaca mr. Mato Groznica, koji je prenoseći pozdrave podrške iz Vojvodine istaknuo:
    »Pozdravlja vas Srijem, koji i nakon kalvarije koju je pretrpio ostaje u čvrstom uvjerenju da je moguće očuvati iskru hrvatskog naroda, dakle ostati ‘svoj na svome’.
    Ono što vam poručujemo jest potreba da se brinemo o vlastitom identitetu i kulturnoj baštini hrvatskog naroda, dakle da ne zaboravimo tko smo i što smo. Kultura, kao jedno od najbitnijih obilježja jednog naroda, zahtijeva neprestano ulaganje i brigu, kako suvremeni tokovi civilizacije ne bi pokrili ono kulturno blago koje smo naslijedili od naših predaka. Ja vjerujem da i u našoj postojbini ima prilično osjećaja za svoju braću, što potvrđuje i veoma intezivna aktivnost dužnosnika Republike Hrvatske, kako ovdje kod vas, tako i u nas južno i istočno od Dunava i Save. I s ovog mjesta pozivam predstavnike hrvatske države da nađu mjesta za nas u svom materinskom krilu, dakle da imaju oko i uho kako za uzdahe i vapaje, tako i za naše osmijehe i radosti«, zaključio je mr. Mato Groznica.
    Treba spomenuti i to da je uz prikladan dar predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, tom prigodom uručen i zahtjev za rješavanje gorućih pitanja.                             

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika