Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bereške zgode

n Ada Kumac je voljio malo više popit, a svi su ga u selu voljili jel je bio simpatičan i odviše za smi. Nazaduživo bi se u svakom dućanu, a kad bi došla penzija, svoje bi ispoštovo i platio dug. Jedanput je ošo kod Marina Cindera u dućan i reko mu:
-Pajto, daj mi jedno pivo, al zapiši do penzije.
-Pa dobro Ado, znaš da sam reko da više nema pića na zapisivanje!
-Ako je tako, ti nemoj zapisat nego zapamti! -lukavo reče Ada Kumac, a Marin Cinder ga je zbog duhovitosti častio pivom.
 
n Ča Joza iz Berega je vridan čovik. Po cili dan bi radio u bašće, oko svinja i kokošaka, a kod njega je uvik sve uredno i na svojem mistu. Strast mu je bila da posli rada gledi televiziju i to sport. Zimi je najviše voljio gledat skijanje. Jedne zime je kod njega bio nećak i ostavio skije. Sniga je fala Bogu dosta napadalo, a ča Joza rešio da metne skije na noge, pa da se spušće u bostan. Otsiko je rukav od starog cvetera, na vr zavezo gombu, metnio na glavu i to mu je bilo misto skijaške kape. Metnio je skije na noge i spušćo se sa briga u bostan. Kad je bio već vrlo blizu ograde, tio se zakrenit ko na televizije, ali šipak. Noge ga nisu slušale i ugruvo se u ogradu, a skije su odletile na dvi strane. Od onda je rešio da se više neće skijat, nego će i dalje ovaj sport gledat samo na televizije.
 
n U pušnice kod ča Joze je uvik bilo lipi kobasica i kulinova, al mu je dolazio jedan brezobrazni mačak iz komšiluka, koji mu je svaki dan ukro po jednu kobasicu. Ča Joze je dozlogrdilo, sio je u pušnicu i čitav dan čeko mačka. Kad je najzad mačak došo po večeru, ča Joza ga je uvatio i na rep mu zavezo pikslu u koju je metnio kamenja. Mačak je počo bižat od tog zveketanja, odnosno bižo je od samog sebe. Noć i dan je zveketalo po čitavom selu, po dvorova i krovova, kere su lajale, a čelj-ad se pitala kaka ih je to nevolja snašla.
Posli par dana su dica sigrajuć se našla crknitog mačka sa pikslom na repu, a ča Joze su sve kobasice bile na broju.

n Stipa je išo u treći razred osnovne škule i vrlo je voljio ić na vjeronauk i u crkvu. Njegova učiteljica je bila u partije i nije voljila virnike pa je jedanput na času rekla:
»Deco, i sami vidite da su ona deca koja idu na veronauk glupavija od onih koji ne idu.«
Onda se obratila onima koji iđu u crkvu:
»Da li ste vi Boga videli?«
»Nismo.«
»Pa kako možete verovati u ono što niste videli?«
Mali Stipa je digo ruku i reko:
»Učiteljice, jeste li vi bili kadgod u Indiji?«
»Nisam.«
»Pa dobro učiteljice, jel Indija postoji?«
»Naravno da postoji Stipane, a zašto pitaš?«
»Pa kako možete virovat da Indija postoji kad ju niste vidili?«

n Matija je bio dobar momak i nije mogo podnet nepravdu. Jedanput su provokatori iz drugog sela došli u Bereg na igranku i kukavički provocirali i napadali slabije od nji sve dok to nije vidio Matija. Uvatio je jednoga, uzo ga za gušu i ošinio šakom. Pajtaš od ovog jadnika se isprsio praveć se važan i reko:
-Ajd ga sad probaj udarit još jedanput! -Matija ga udari.
-Ajd ga probaj udarit još jedanput ako smiješ! -Matija ga još jače zvekne.
-Ej, ako ga udariš još jedanput ondak ćeš vidit s kim ćeš imat posla!
Matija ga još jače ošine, a jadnik u njegovi ruka se obrati svojem pajtašu:
-Pajto moljim ti, nemoj mi više branit!«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika