Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Spo­men na sli­ka­ra Sti­pa­na Šabića
Spomen na obljetnicu smrti slikara i likovnog pedagoga Stipana Šabića (1928.-2003.) održat će se 1. travnja u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, Hrvatskog kulturnog centar »Bunjevačko kolo« i Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta. U znak sjećanja i čina poštovanja i ljubavi bit će održana sveta misa u subotičkoj crkvi svetoga Roka u 16 sati, nakon čega će se posjetiti grob ovoga umjetnika. U 18 sati je otvaranje izložbe slika Stipana Šabića u HKC »Bunjevačko kolo«, a zatim će se prikazati film o Stipanu Šabiću koji je snimio Rajko Ljubič.
Ric­hard Ni­e­o­cim u No­vom Sa­du
Koncem je minulog tjedna kanadski redatelj, glumac i dramski pisac Richard Nieocim održao seriju predavanja te radionicu naslovljenu »Soundings« - Ozvučja. Nieocim je umjetnik poljskoga podrijetla koji od 1972. godine živi i radi u Torontu, u Kanadi. Ovaj kazališni i povremeni filmski djelatnik nalazi se na »trenutnoj turneji« koja obuh-vaća radionice i seminare što će ih održati i u Zagrebu i Grazu (Austrija), a koje su nalik onima koje je održao u Novom Sadu. Organizator seminara i radionice bio je Centar za kazališna istraživanja

Pro­mo­ci­ja knji­ge An­te Vu­ko­va
Promocija nove knjige Ante Vukova, romana »Kuća porculanske lutke« održat će se u petak, 26. ožujka u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. O knjizi i, uopće dosadašnjem radu Ante Vukova govorit će: Zsuzsanna Papp Korhecz, Árpád Papp, Tomislav Žigmanov i Robert G. Tilly. Promocija počinje u 19. 30 sati.
Ivo Ete­ro­vić po­nov­no la­u­re­at
Ivo Eterović jedan od najvećih hrvatskih živućih suvremenih majstora fotografije koji već više desetljeća živi u Beogradu, početkom je tjedna nebrojenim nagradama koje je dobio za svoj umjetnički rad dodao još jednu: Ivo Eterović, dobitnik je »Vukove« nagrade za dvije monografije tiskane minule godine-one o Beogradu i one o rodnom mu Splitu. Spomenutu nagradu dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije.
Na­sta­vak Ka­za­lišnih da­na u Lju­to­vu
U subotu se, 27. ožujka nastavlja minule subote u Ljutovu započeta manifestacija »Dani kazališta«, inače osmi put po redu. Zainteresirani će posjetitelji imati prilike pogledati predstavu domaćina, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Ljutovo« naslovljenu »Salašari silom varošani«. Predstava je nastala po tekstu autora Pavla Bačića, a redatelj je Nandor Klinocki. Za subotu 2. travnja najavljena je predstava gostiju iz Sombora, HKUD-a »Vladimir Nazor« koji će odigrati predstavu za djecu naslovljenu »I smijeha, smijeha djeci«.

Pro­mo­ci­ja knji­ge o Pučkoj ka­si­ni
U ponedjeljak će se, 29. ožujka u subotičkoj Gradskoj knjižnici održati promocija knjige mr. Lazara Ivana Krmpotića »125 godina od osnutka Pučke kasine«. Promocija će početi u 19 sati, a održati će se u velikoj čitaonici. O knjizi će govoriti Krešimir Bušić, te recenzent knjige Stevan Mačković. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se komorni tamburaški orkestar »Musica Chorda« iz Đurđina, pod ravnateljstvom Nele Skenderović.
Pr­vi hr­vat­ski cje­lo­vi­ti por­tal o fil­mu
Na 13. Danima hrvatskoga filma, nacionalnom festivalu srednjega i kratkoga metra, predstavljen je prvi hrvatski cjeloviti portal o filmu, koji se nalazi na web adresi: www.film.hr. Portal, čiji je autor filmski režiser Hrvoje Hribar, nastao je suradnjom Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske akademske i istraživačke mreže-CARNet, a u okviru promocije interneta naslovljene »10@HR-Vrijeme je za Internet«. Najzahtjevniji dio je portala baza podataka hrvatskoga filma, dok su ini sastavni dijelovi najnovije filmske vijesti te podaci o filmskoj zajednici, natječajima i filmskoj glazbi. Portal ujedno donosi i povijest hrvatskog filma, podatke o autorima i djelatnicima na filmu, obrađuje više od 650 filmskih naslova, a osobita je pažnja posvećena novijoj filmskoj produkciji, točnije od 1991. godine do današnjih dana. Tu su i podaci o domaćim ali i inozemnim festivalima, domaćim institucijama koje potpomažu stvaranje hrvatskog filma, strukovnim udrugama, te neprofesijskom i amaterskom filmu. Razvoj je hrvatskog filma kroz ovaj portal prikazan u kontekstu europskog filma, a redatelj je Hribar na predstavljanju portala istaknuo kako on nastaje s nakanom da bude filmsko čvorište informacija o hrvatskom, europskom te autorskom filmu, isto kao i mjesto susreta profesionalaca i ljubitelja filma.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika