Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljubav za zaštitnika obitelji

U subotičkoj župi sv. Roka i ove je godine održana drevna devetnica u čast sv. Josipu. Kroz devet dana oko 400 vjernika uz lijepi broj djece, čak i vrtićkog uzrasta, iz čitavoga grada okup-ljalo se svaku večer u 17 sati na pobožnost križnoga puta, krunice ili klanjanja, a u 17,30 sati bila je sv. misa i prigodna propovijed. Zbog vrlo očite krize institucije braka i obitelji, koja se osjeća i u Subotičkoj biskupiji, župnik i pastoralno vijeće župe odlučili su da teme ovogodišnjih propovijedi budu posvećene upravo braku i obitelji. Okvirna tema propovijedi bila je: »Sv. Josip – čuvar nazaretske i suvremene obitelji – Povratak svetosti braka i obitelji za obnovu Crkve i društva«. Svaku večer je propovijedao drugi svećenik ili redovnik. U prvom dijelu propovijedi govorili su o Božjem naumu o braku i obitelji, o ljepoti i dragocijenosti tih temeljnih stanica društva i Crkve, a u drugom dijelu propovjednici su pokušali osvijetliti pojedine suvremene probleme braka i obitelji kao što su kontracepcija, pobačaj, bračna nevjera, rastave brakova, mješovite ženidbe, istospolni brakovi, nasilje u braku i obitelji i dr.
    Svaku večer župni zbor, uz orguljsku pratnju mr. Ervina Čelikovića, na kraju mise pjevao je Litanije sv. Josipa, a svećenici su predmolili posvetnu molitvu za obitelji.
Dan trudnica: U okviru devetnice, u nedjelju, 14. ožujka proslavljen je Dan trudnica. Pola sata prije sv. mise župnik Andrija Anišić je pročitao nekoliko meditacija koje veličaju uzvišenost i ljepotu majčinstva i očinstva, kao i nekoliko misli iz crkvenih dokumenata koje govore o strašnim posljedicama »kulture smrti« koja je zahvatila i naš narod.
    To je popraćeno pjesmama »Kako su lijepe i drage sve majke« te »Nemoj me ubit majko« koje su odjeknule preko razglasa s kasetofonske vrpce. Ministranti su predmolili dvije desetke krunice, a župnik molitvu »Da se svako začeto dijete rodi«. Deset muževa i žena koji očekuju dijete bili su toga dana pred oltarom kao najljepši ukras. Oni su čitali Božju riječ i predmolili Molitve vjernika, a poslije pričesti jedan otac i majka predmolili su molitve roditelja koji očekuju dijete. Na kraju mise svečanom molitvom blagoslova »žena prije poroda«, trudnice je blagoslovio mons. Bela Stantić, generalni vikar i pročelnik Vijeća za obitelj Subotičke bis-kupije.
Spomen na biskupa Lajču Budanovića: Već desetak godina u okviru devetnice sv. Josipu u ovoj župi, 16. ožujka, svečano se obilježava obljetnica smrti velikana bačkih Hrvata biskupa Lajče Budanovića. Ove godine je u pobožnosti prije mise bilo klanjanje koje je prikazano za duhovna zvanja, koja su i biskupu Budanoviću bila posebno na srcu i koja su u njegovo vrijeme cvjetala tako da je tadašnja Bačka apostolska nuncijatura jedno vrijeme imala 250 svećenika, a sada ih ima jedva stotinu. Za vrijeme klanjanja čitane su molitve za klanjanje Presv. Oltarskom Sakramentu i molitve za duhovna zvanja iz Budanovićevog molitvenika »Slava Božja« koji je on objavio 1902. godine na hrvatskoj ikavici. Sv. misu je predvodio mr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, a koncelebrirali su s njim župnik Andrija Anišić i o. Marijan Kovačević, koji je toga dana propovijedao.
Dvadeseta obljetnica sve-ćeništva Župnika Andrije Anišića: U četvrtak, 18. ožujka župnik Andrija Anišić zahvalio je Bogu za dvadeset godina svoga svećeničkog života i rada i za deset godina župnikovanja u župi sv. Roka u Subotici. On je toga dana u devetnici sv. Josipu govorio o obitelji kao »kolijevci i rasadištu duhovnih zvanja« te je naglasio važnost obiteljske molitve i odgoja kao i apostolata predlaganja u rađanju novih duhovnih zvanja u suvremenim obieljima. On je to potkrijepio primjerom iz života svoje obitelji, te je govorio o radostima svoje pripreme za svećeništvo kao i o radostima i ljepoti svećeničkog zvanja.
    Na kraju mise župniku su čestitali ovu značajnu obljetnicu djeca prigodnom recitacijom te pučka pjesnikinja Đula Milodanović u ime svih župljana župe sv. Roka u kojoj je vlč. Anišić deset godina župnik.
Svetkovina sv. Josipa: Na svetkovinu sv. Josipa svečano Euharistijsko slavlje predvodio je biskup mons. dr. Ivan Penzes u zajedništvu s desetak svećenika. U prigodnoj propovijedi biskup Penzes je, govoreći o Josipu, mužu pravednom, naglasio kako suvremeni muževi i žene moraju s naslova pravednosti i svetosti biti vjerni svojim obećanjima danim na vjenčanju te ustrajati jedno uz drugo do konca života makar trebalo i »podnoseći jedan drugoga u ljubavi«. On je također naglasio važnost odgoja djece kao i poštivanje roditelja sa strane djece, te je sve prisutne vjernike, koji su ispunili te večeri prostranu crkvu sv. Roka, povjerio zaštiti sv. Josipa.
    Na misi su pjevali združeni zborovi župa sv. Roka i Isusovog uskrsnuća, pod ravnanjem Miroslava Stantića.
    Na kraju sv. mise svi sudionici ovoga slavlja dobili su sličice s likom sv. Josipa iz te crkve s molitvom sv. Josipu za obitelji.
    I ovogodišnja devetnica očitovala je s koliko ljubavi i pobožnosti vjernici grada Subotice, napose Hrvati Bunjevci, časte sv. Josipa, zaštitnika obitelji i svoga hrvatskog naroda.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika