Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ku­po­vi­na vre­me­na ili re­al­na obećanja?

SONTA – Nezadovoljstvo radnika PPK »Sonta«, privatiziranog u travnju prošle godine, ovih dana dostiže kulminaciju. Formiran je štrajkački odbor, a za ponedjeljak 22. ožujka bio je najavljen generalni štrajk do ispunjenja postavljenih uvjeta. Radnici su tražili ažuriranje isplata zarada, uplatu mirovinsko-invalidskog staža, koji nije reguliran od prosinca 2002. godine, zabranu prodaje osnovnih sredstava bez dopuštenja Skupštine manjinskih akcionara, te investiranje u programe po potpisanom ugovoru. Odbor je o poduzetim radnjama obavijestio nadležne organe SO Apatin, Agenciju za privatizaciju, te sindikalne organe Republike Srbije. Na inicijativu grupe od tridesetak manjinskih akcionara u poduzeću, održan je sastanak sa štrajkačkim odborom, kojeg su poduprli tako, što su između sebe odabrali tri člana koja su se uključila u rad Odbora. Manjinski akcionari su podržali odluku o stupanju u generalni štrajk i zahtijevajući ispunjenje svih zahtjeva radnika i štrajkačkog odbora te hitan i neodložan sastanak sa većinskim vlasnikom, prestanak rasprodaje osnovnih sredstava i uvid u kupoprodajni ugovor.
    Na zahtjev ravnatelja PPK Sonta Vladimira Ćuka, štrajkački odbor je za 23. ožujak sazvao zbor radnika RJ Ekonomija. Prije zbora, Ćuk je udaljio iz dvorane potpisnika ovih redova, kao i novinare apatinskog Glasa komune i Radio-Apatina, uz opasku da neće nikom dozvoliti da iznosi u javnost prljavi veš iz njegovog poduzeća. Krajnje neljubazno je odbio i molbe novinara da prokomentira situaciju u PPK Sonta.
    Nakon zbora, o zbivanjima nas je izvijestio predsjednik Štrajkačkog odbora Tihomir Kuruc: »Na današnjem zboru ravnatelj nas je upoznao s planovima poduzeća u sljedećem razdoblju, te predložio da nam se zarade isplate u robi, odnosno u drvima i umjetnom gnojivu. Većina nazočnih je glasovala za ovaj prijedlog, tako da se štrajkački odbor raspušta i prestaju sve štrajkačke aktivnosti. Po pitanju ostalih točaka naših zahtjeva, dobili smo uvjeravanja ravnatelja da se već počelo s njihovim rješavanjem.«
    Kako je sjetvena sezona u tijeku, radovi će biti nastavljeni, a vrijeme će pokazati je li izlaganje ravnatelja imalo realnu podlogu, ili je u pitanju bilo samo kupovanje vremena, potrebnog za proljetnu sjetvu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika