Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vojvodina

Sjednica Skupštine AP Vojvodine
Osu­da te­ro­ra i
na­knad­nih eks­ce­sa
Skupština Vojvodine jednoglasno je u ponedjeljak 22. ožujka osudila nasilje i teror nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom na Kosovu, kao i uništavanje kulturno-povijesnih spomenika i pravoslavnih objekata. Istovremeno, osuđeni su i ekscesi tijekom prosvjeda građana Vojvodine kojima se izražavalo nezadovoljstvo tragičnim događajima na Kosovu.
    Na sjednici vojvođanske skupštine hitno sazvanoj povodom prošlotjednih zbivanja na Kosovu, prihvaćena je ocjena da je eskalacija sukoba na Kosovu dostigla »kritičnu razinu« i da prijeti ugrožavanjem sigurnosti cijele Republike Srbije, regije, a i šire. Zaključeno je također da je političko-sigurnosna situacija u Vojvodini stabilna, ali da je neophodno stalno procjenjivati sigurnosnu situaciju, naročito sa stanovišta fizičke ugroženosti objekata na cijelom teritoriju Pokrajine«.
    »Skupština ukazuje na to da se prosvjedi građana Vojvodine kojima se izražava nezadovoljstvo zbog albanskog terora na Kosovu, ne smiju manifestirati agresivnim ponašanjem na javnim mjestima, a naročito ne fizičkim napadima i uništavanjem imovine Albanaca i drugog nesrpskog stanovništva«, navodi se u jednodušno prihvaćenim zaključcima koje je Skupštini dostavio Odbor za sigurnost.
    Predsjednik vojvođanske skupštine Nenad Čanak ocijenio je kako je tijekom rasprave pokazan »iznenađujuće visok stupanj« suglasnosti svih zastupničkih grupa u stavu da se u Vojvodini mora očuvati pravna i imovinska sigurnost svakog građanina bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost.                           
Odbor za informiranje Skupštine AP Vojvodine
Sačuva­ti duh to­le­ran­ci­je
Odbor za informiranje Skupštine AP Vojvodine prihvatio je zaključke Izvršnog vijeća APV, u kojima se apelira na sve sudionike u javnom i političkom životu, političke stranke, udruženja građana i nevladine organizacije, da preduzmu neophodne mjere kako bi se u Vojvodini sačuvao duh tolerancije, međusobnog uvažavanja i dobri i skladni međunacionalni i neđukonfesionalni odnosi.
    Osim toga, zahtijeva se od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije, pravosudnih organa i tužiteljstva, da što efikasnije rade na otkrivanju počinitelja napada na redakcije i novinare, te da suzbiju sve pojave nacionalizma i šovinizma u višenacionalnoj i multikonfesionalnoj Vojvodini.
    Istodobno, Izvršno vijeće i Odbor za informiranje Skupštine APV očekuju od svih novinara i redakcija da blagovremeno, objektivno i profesionalno informiraju građane o svim značajnijim događajima i preporuče svim medijima da, s posebnom pažnjom, prate i afirmiraju sva dosadašnja dostignuća u ostvarivanju prava i sloboda svih građana Vojvodine u razvoju demokratskih odnosa suvremenog, civiliziranog društva.
    Na sjednici Odbora, u srijedu 24. ožujka, predsjednik toga tijela Đorđe Subotić istaknuo je kako prijetnje upućene novinarima i redakcijama, koje su učestale u Pokrajini, onemogućavaju njihov normalan rad, a ono što posebno zabrinjava jest činjenica da počinitelji prijetnji uglavnom nisu otkriveni. Subotić je dodao da je bilo prijetnji novinarima s nacionalnim predznakom, ali da ima i onih koji nemaju nacionalnu komponentu, a događaju se  i prijetnje od strane velikih investitora i građevinske mafije.
    Na identificiranju počinitelja inzistirao je i član Odbora i pokrajinski zastupnik Miroljub Lješnjak. Kalman Kuntić je naglasio kako su napadi na novinare »upravo završetak nastojanja da se ugroze međunacionalni odnosi u Vojvodini, jer se gušenjem javne riječi priprema tlo za ono protiv čega smo se borili«.                            

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika