Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dupla kruna se očekuje na Poljudu

Igor Štimac je uspješnu nogometnu karijeru zamijenio stolcem najodgovornijeg sportskog funkcionara u splitskom Hajduku, trenutačnom lideru 1. HNL, klubu u kojem je odigrao stotine susreta u najdražoj »biloj« majici s hajdučkim grbom na prsima. Nekadašnji kapetan majstora s mora i zapaženi član »vatrenih«, odlučio se oprobati u novom nogometnom izazovu, ovog puta kao vođa Hajdukove logistike, koja u ovoj sezoni juriša na trofej u oba domaća natjecanja.
4Kako biste, iz pozicije sportskog direktora Hajduka, prokomentirali današnje pozicije vašeg kluba?
Trenutno smo s 5 bodova prednosti, dvije utakmice prije početka Lige za prvaka. Momčad igra na zavidnoj razini, u nastavku prvenstva ostvarila je tri značajne pob-jede, dok naš najveći takmac Dinamo ima evidentnih problema. Očekivanja su da osvojimo Kup i Prvenstvo uz brojnu podršku publike.
4Ove sezone Hajduk igra izuzetno dopadljiv i atraktivan nogomet, zahvaljujući i kvalitetnoj selekciji stručnog stožera.
 Trener Vulić prakticira napadački nogomet u nekoliko sustava od kojih je najkonstantniji 3-4-1-2 i u njemu se momčad najbolje nalazi. Imamo veliku grupu iskusnih igrača, koji pružaju ono što se od njih očekuje i izvrsno se snalaze u ovakovoj koncepciji igre. Grupu starijih predvode: vratar Balić, napadači Krpan i Turković, Bule, najkonstantniji od svih Rukavina, koji je ključni razlog zašto Hajduk ima najbolju obranu u Ligi, te povratnik Pralija koji je, nakon poteškoća u 1. dijelu sezone (propuštenih priprema), u nastavku podigao formu i bit će dobitak za momčad.
Profesionalni pogon broji 36 igrača, od kojih se 8 mladih nalazi na posudbi u drugim klubovima (Solin, Novalja, Posušje, Šibenik).
Od igrača, koji su izašli iz Hajdukove škole (Andrić, Deranja, Đolonga, Miladin, Sunara, Vuković, Carević), od kojih je nekima ovo i 6. sezona u seniorskoj momčadi, može se očekivati na kraju sezone da neki i napuste klub (potencijalni transferi). Očekujemo da igrači koji imaju ugovore s klubom do 2006/07/08. – Blatnjak, Ćaćić, Fileković, Jelavić, Ljuta, Lozo, Skočibušić, Talevski, Vučko, Đira i drugi, zauzmu njihova mjesta.
41. HNL iz vašeg kuta?
Prva tri kola u nastavku pružila su odličan nogomet i dosta neočekivanih rezultata, te možemo kazati da se radi o poboljšanju kvalitete, jer je do sada liga svojim rezultatima bila dosta predvidiva.
4Dinamo?
Sve što možemo reći je da se nadamo da će nam na kraju prvenstva gledati u leđa. Želja nam je da derbiji i u nastavku proteknu u dobroj atmosferi i rivalstvu koje će biti prikazano isključivo kroz nogomet kao sport.
4Šanse Hrvatske nogometne reprezentacije na EP u Portugalu i mladih u Njemačkoj?
»A« reprezentacija ima izuzetno tešku zadaću, međutim, predsjednik Marković je dao zadaću Ottu Bariću da se plasira u 1/4 finale. Svjesni smo da su naše ambicije bile uvijek veće od objektivnih mogućnosti, ali da nije tako, sigurno ne bismo bili uspješni u svim sportovima.
»U-21« – Ukoliko budu kompletni u stanju su pobijediti svakoga, ovise isključivo o tomu da li će Srna, Babić, Pranjić i dr., koji su na meti izbornika Barića, biti dostupni izborniku mlade reprezentacije Martinu Novoselcu?!
4Torcida?
Torcida je zasebna udruga građana (navijačka organizacija), koja ima izuzetnu povijest (od 1950.) i koja je uvijek bila Hajdukov 12. igrač. Hajduk je uvijek imao poseban tretman prema Torcidi (ponekad se i pretjerivalo u dodvoravanju vodećim ljudima navijačkog kluba), smatram opravdano, jer argument je bio – ne dopustiti politici da stavi uzde oko splitskog giganta. Danas imaju novu mladu upravu od koje Hajduk očekuje da eliminira pripadnike koji pozivaju na divljanje i slične izgrede (bacanje bengalki, miješanje u upravljanje klubom i sl.), te da budu ono što su bili najveći dio svog postojanja NAVIJAČI HAJDUKA!
4Koju biste utakmicu izdvojili kao biser svoje aktivne nogometne karijere, a koju u tek započetoj funkcionarskoj nogometnoj ulozi?
Utakmica u dresu Hajduka; finale posljednjeg Kupa Jugoslavije 1991. (Stadion JNA) C. zvezda – Hajduk 0:1. Kao kapetan te momčadi podigao sam zadnji trofej Hajduka u bivšoj Jugoslaviji, protiv Zvez-de – koja je te godine superiorno postala prvak Europe i svijeta. Na klupi u ulozi sportskog direktora nastojim biti podrška treneru Vuliću i igračima. Za sada mi je najdraža pobjeda nad Dinamom u zadnjem kolu jesenskog dijela, kada smo slavili s 3:1.
4Hajduk iz Splita ima veliki broj navijača u Vojvodini koji redovito prate i raduju se uspjesima »Bilih«. Postoji li mogućnost odigravanja prijateljskog susreta na našim prostorima?
Na to pitanje bismo mogli odgovoriti kada dobijemo poziv! Preduvjet za takvo nešto je da se osnuje povjerenstvo HNK »Hajduk« Split za Vojvodinu, koje bi onda trebalo prikupiti dovoljan broj članova, te organizirati željeni susret. A do tada, srdačan pozdrav svim navijačima Hajduka u Vojvodini.                                           

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika