Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Eko­no­mi­ja je ra­di čovje­ka

Posljednjih godina u središte opće pozornosti izbija ideja globalizacije i mnogovrsna sukob-ljavanja oko nje. Ova knjiga predstavlja pokušaj da se trijezno i argumentirano progovori o globalizaciji s kršćanskog motrišta. Njen autor, kardinal Dionigi Tettamanzi, jedan je od najpoznatijih katoličkih teologa. Niz godina bio je nadbiskup Genove, a lipnja 2002. godine Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom Milana. Kardinal Tettamanzi priznati je stručnjak za područje moralne teologije i specijalnih područja morala, posebice bioetike.
   Knjiga »Kršćanstvo i globalizacija« dio je napora globalnog društvenog pokreta, koji je nastao kao pokušaj suprotstavljanja neoliberalnom obrascu globalizacije isticanjem emancipacijske paradigme jedne drugačije, humanističke globalizacije. Treba istaći kako taj pogrešno nazvani »antiglobalistički pokret« ne zahtijeva kraj svakog »globalizma« ili trgovine, već globalizaciju »odozdo«, u obliku društvene borbe za demokraciju, socijalnu pravdu i ekološku održivost.
SOCIJALNI NAUK KATOLIČKE CRKVE: Kardinal Tetttamanzi svoju analizu globalizacije produbljuje na temelju karakterističnih elemenata koji je sačinjavaju, kao što su – ekosustav, financije, tehnologija, hiperkonkurencija, radna snaga, informacije, kultura i gubitak značenja države ili nacionalnog sustava shvaćenog kao osnovno polazište, jer se »poglavito smanjila moć nacionalnih vlasti na novčarskom, financijskom i poreskom području, zbog toga što je povijest kapitalizma prestala biti uokvirena i ograničena nacionalnim granicama«. Kardinal Tettamanzi u ovoj knjizi nudi argumentirano promišljanje o globalizaciji utemeljeno na socijalnom nauku Katoličke crkve. »Nije čovjek radi ekonomije, nego je ekonomija radi čovjeka. Odmah istaknimo da se ovo ‘načelo’ nipošto ne pretpostavlja, nego je naprotiv u otvorenom sukobu kako s redukcionizmom utkanim u dojučerašnje velike socijalne ideologije, tako i s današnjom liberističkom bahatošću«, piše kardinal Tettamanzi, suprotstavljajući svoje mišljenje maksimi univerzalnog globalnog gospodarskog sustava (share holder value), prema kojoj je jedini cilj proizvodnje maksimalizacija profita i vrijednosti kapitala njegovog vlasnika.
ZAHTJEV ZA ETIČKOM REGULACIJOM: U tom kontekstu i u pogledu na globalizaciju kršćanima pomaže socijalno učiteljstvo Crkve. »Učiteljstvo, valja istaknuti, koje na kršćanski laikat mora gledati ne samo kao na primatelja ili jednostavno slušatelja i izvršitelja, nego i, makar uz određene uvjete, kao na djelatnog sudionika, kao na pravoga i istinskog protagonista«, piše kardinal Tettamanzi u svojoj knjizi, a kako smo danas uronjeni u kulturu koju možemo nazvati »funkcionalističkom«, a ne »vrijednosnom«, jer vrijedi kultura koja slijedi i hrani to što funkcionira, tj. vrijedi tržišna kultura na globalnoj razini, nema dvojbe kako u takvom kulturnom kontekstu etički sud o globalizaciji ekonomije mora biti pažljiviji i određeniji. Kardinal Tettamanzi piše kako »bez sumnje treba jasno i snažno potvrditi prijeko potrebne zahtjeve za pravdom i solidarnošću i kako barem u nekoj mjeri jesmo i moramo biti odgovorni protagonisti povijesti«, dok u poglavlju »Čujmo glasove svijeta«, kardinal među ostalim piše: »Nismo protiv globalizacije, jer je ona nezaustavljiv povijesni proces, i još više, jer ona odgovara nacrtu Boga Stvoritelja i Oca, koji želi da svi ljudi i svaki pojedinac budu kao članovi njegove jedinstvene obitelji. Ponavljamo: mi smo za čovječnu i očovječujuću globalizaciju!« Knjigu je objavio nakladnik »Verbum« iz Splita 2003. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika