Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Život pretočen u slike

Poznati subotički fotograf Augustin Juriga objavio je koncem prošle godine foto-monografiju »Ris«. U knjizi se jedna za drugom nižu slike snimljene na »Dužijanci« prilikom takmičenja risara. Još od konca sedamdesetih godina Augustin Juriga fotografijama je bilježio slijed događaja na ovoj tradicionalnoj žetelačkoj manifestaciji u subotičkom kraju.
    Iako je fotografija u svojoj osnovi (re)prezentacija realnosti, Augustin Juriga majstorski izolira, naglašava i pridaje važnost onome što nam želi predočiti, kao odnos između subjekta i događaja koji ga okružuju, čime nadilazi nivo suhoparne dokumentarnosti. »Ris« je kolekcija fotografija koje pripadaju žanru ambijentalne umjetnosti čije su opće odrednice vezanost za određeno podneblje ili umjetnička privrženost jednom ambijentu.
VOJVOĐANSKO PODNEBLJE: »Fotografije koje se nalaze u ovoj kolekciji nastale su u velikom vremenskom rasponu. Dok sam kao fotoreporter odlazio na takmičenja risara, nisam razmišljao da ću jednoga dana napraviti foto-monografiju o risu. Kako se fotografijom bavim više od trideset godina, vremenom se u mojoj arhivi nakupilo jako puno fotografija, te sam izvršio selekciju i načinio izbor fotografija prema tematici i tako stigao do cjelina fotografija o suvremenicima, sportskim i kulturnim manifestacijama, s otvaranja svih izložbi u galeriji ‘Franzer’, kao i o izgradnji grada. To je dosta materijala, a kako mi je tematska jedinica risa bila najbliža, jer sam i egzistencijalno i stvaralački saživljen sa žetelačkim radovima koji su jedna od karakteristika vojvođanskoga podneblja, odlučio sam se za foto-monografiju o risu«, kaže Augustin Juriga o svojoj knjizi u kojoj je znalački demonstrirao pojam autentičnosti ambijentalne umjetnosti usklađivanjem naturalizma i samosvojnog stila kao jedinstvenog izraza na fotografijama u ovoj kolekciji.
    »Koncem sedamdesetih i tijekom osamdesetih godina na takmičenjima risara bilo je mnogo socrealističkih simbola, ali tu simboliku ne donose moje fotografije u ‘Risu’. Politička obilježja nisu me interesirala, nego sam želio prikazati dio kulturne baštine bunjevačkih Hrvata, jer je među bačkim Hrvatima jedan od najpoznatijih običaja ‘Dužijanca’, u sklopu koje se odvija i takmičenja risara. Nekoliko godina unazad ris je dobio jednu novu i lijepu notu, na takmičenje risara dolazi mlada, lijepa i ‘dotjerana’ publika i baš time, što gledatelji obraćaju pažnju na svoju dotjeranost i izgled, pridonose svečanosti i živosti te manifestacije. Uz tradicionalne narodne nošnje risara, to je spoj tradicionalnog i suvremenog, što sam među ostalim želio zabilježiti na fotografijama od kojih je svaka jedna zasebna priča, kao na primjer ona, koja prikazuje kako čovjek u narodnoj noš-nji stoji pokraj starog modela traktora, kakav se već desetljećima ne proizvodi, i razgovara s nekim mobilnim telefonom«, kaže Augustin Juriga o atmosferi s takmičenja risara koju je majstorski zabilježio na svojim fotografijama. Pokraj atmosfere i lokalnih boja koje uključuju etnicitet, Juriga je uspio izraziti i univerzalnost u kolekciji »Ris«, jer žito nije samo predmet impresije fotografa, nego je u konceptu ove foto-monografije putem subjektivističke fotografske optike žito preraslo u simbol podneblja bačke ravnice.
INTERNET I KEMIJA: Foto-monografiju »Ris« pomoglo je i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Uz hrvatske udruge i institucije iz Vojvodine, jedini ste pojedinac koji je putem raspisanog natječaja prošle godine dobio sredstva za realizaciju projekta. Kako ste saznali za natječaj?
    »U sufinanciranju ‘Risa’ sudjelovalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a tiskanje knjige pomogli su još i Skupština općine Subotica i tiskara Birografika iz Subotice. Za natječaj sam saznao putem Interneta, koji osim toga što omogućuje dostupnost informacija, omogućuje i strahovito brz prijenos fotografije, koja je opet jedna vrsta informacije. Digitalna tehnika bitno je utjecala na razvoj fotografije, na brzinu njene izrade, a tu su i programi za tehničke intervencije na fotografiji. Ipak, kemija ne ide u zaborav, jer pomoću kemije pri obradi fotografija mogu se postići čak i neke savršenije fotografije spram digitalne slike.
Je li umjetnička fotografija u nas cijenjena?
    Jest, ima mnogo izložbi za taj oblik fotografije, primjerice u Novom Sadu svakog mjeseca imate barem jednu takvu izložbu. Povjesničari umjetnosti, likovni kritičari i uopće umjetnici iz raznih oblasti stvaralaštva mogu dati svoje relevantno viđenje umjetničkog kvaliteta fotografije, dok je do svakoga čovjeka da izložene fotografije, baš kao i one iz kolekcije »Ris«, doživi na svoj način.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika