Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

No­vi »Zvo­ni­k«
Iz tiska je ovih dana izašao najnoviji broj katoličkog lista »Zvonik« s obiljem zanimljivosti za čitatelje, iz kojih posebice izdvajamo sljedeće zanimljive tekstove: »Susret predsjednika Biskupskih konferencija jugoistočne Europe u Beogradu« (u rubrici »Aktualnosti«), poemu »Molitve pod križem« u povodu Korizme 2004. autorice s. Blaženke Rudić, »Prikaz dokumenta »Ecclesia de Eucharistia« mr. Andrije Kopilovića (u okviru rubrike »Crkva-Majka i učiteljica«), razgovor s prof. Kristinom Pavlović predsjednicom udruge za cjeloviti spolni odgoj »Teen Star« iz Hrvatske, te vizualno vrsno osmišljeni ovitak naslovne stranice kao i posljednje stranice lista naslovljene »Od Zvonika do Zvonika u boji« koja fotografijama i prigodnim pod-tekstovima prati zbivanja bitna za našu vjersku zajednicu u periodi između izlaska dva broja »Zvonika«. Tu su, dakako i stalne rubrike »Riječ urednika«, »Meditacija«, »Vjeronauk u školi«, »Svetac mjeseca«, »Poetski kutak« »Skupa na liturgiji«, »Upoznajmo Bibliju«, »Djeca«, »Mladi«, »Obitelj«, »Ekumenizam«, »Povijesni kutak« i mnogi drugi jednako zanimljivi i poučni.

Novi broj »Kla­sja naših rav­ni«
U netom tiskanom broju časopisa za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni«, čiji je nakladnik Matica hrvatska Subotica, od posebice zanimljivih priloga izdvajamo prozne tekstove Jasne Melvinger »Prambaka«, poetski zapis Lazara Franciškovića »Skaska o vatri«, osvrt-uvodnu riječ Nace Zelića na zagrebačku promociju romana »Uzmi-dodaj« Vojislava Sekelja, te iscrpni kalendar događaja u minuloj 2003. godini, konkretno zbivanja u kulturi u periodi od travnja do lipnja. Opširnije o novom broju »Klasja…« pisat ćemo u našem narednom broju.

Predavanje u Bajmoku
U prostorijama Hrvatskog kulturno umjetničkog društva »Bajmok« vlč. Josip Temunović održao je predavanje na temu »Bunjevačko-šokački Hrvati« 10. ožujka. Gosta je ispred HKUD-a pozdravio doskorašnji predsjednik društva Petar Skenderović, dok je vlč. Temunović svojim predavanjem prikazao povijest i kulturu bunjevačkih i šokačkih Hrvata.
Održana prva radna sjednica Izdavačkog
savjeta NIU »Hrvatska riječ«
Usvo­je­na ini­ci­ja­ti­va za
po­kre­ta­nje iz­da­vačke dje­lat­no­sti

Polazeći od činjenice da u djelokrug rada Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« pripada i izdavanje časopisa na hrvatskom jeziku za kulturu i znanost, kao i knjiga na hrvatskom jeziku, Izdavački savjet NIU »Hrvatska riječ« je na svojoj sjednici, održanoj u subotu 13. ožujka, usvojio Prijedlog inicijative za pokretanje izdavačke djelatnosti u okviru Ustanove. Na sjednici je konstatirano da je hrvatska manjinska zajednica jedina brojčano značajnija manjina koja živi na prostoru Autonomne Pokrajine Vojvodine koja još uvijek nema, unatoč postojećim nastojanjima, sukladno, institucionalno i od države poduprto, uređeno pitanje naklade knjiga i časopisa na vlastitom materinjem jeziku. Organizacijski i formalno-pravni preduvjeti za to stvoreni su nakon osnutka NIU »Hrvatska riječ«, jer je, osim izdavanja tjednika »Hrvatska riječ«, predviđeno, kako Odlukom o osnivanju tako i Statutom Ustanove, i izdavanje časopisa za kulturu i znanost, te knjiga i druge periodike.
    Na temelju toga, Izdavački savjet je jednoglasno usvojio prijedlog da se pristupi procesu izdavanja časopisa za kulturu i znanost, po proceduri kako predviđa Statut Ustanove. Odlučeno je također i da prijedlog za naziv časopisa bude »Naša riječ«, zatim da će izlaziti, u početku, dva puta godišnje, te da se uređuje prema najvišim standardima znanstvenog, estetskog i umjetničkog vrednovanja djela. Izdavački savjet je pozdravio izlaženje već pokrenutog časopisa za djecu »Hrcko«, te potvrdio njegovu potrebu i korisnost, a tako i uklopljenost u osnovnu programsku djelatnost NIU »Hrvatska riječ«.
    Isto tako, Izdavački savjet je na sjednici iskazao jednoglasnu suglasnost da se u okviru NIU »Hrvatska riječ« pristupi i procesu pokretanja izdavanja knjiga na hrvatskom jeziku, također po proceduri koju propisuje Statut. Prihvaćen je prijedlog da se to ostvaruje u sljedećih pet edicija: edicija »Baština« (usmjerena na objavljivanje književnog, povijesnog i znanstvenog naslijeđa vojvođanskih Hrvata), zatim edicije »Suvremena poezija« i »Suvremena proza« (objavljivala bi se neobjavljena recentna djela suvremenih književnika), edicija »Istraživanja« (namijenjena je za objavljivanje znanstvenih djela, eseja, monografija, zbornika od neposrednog interesa za vojvođanske Hrvate…), i na koncu, edicija »Pučko stvaralaštvo« (u kojoj bi se objavljivalja književna djela koja spadaju u domenu pučkog književnog stvaralaštva).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika