Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Građani ne žele bes­pla­tan pli­no­vod?

Nakon više od dva sata rasprave, subotička skupština je na sjednici održanoj u utorak donijela odluku o ukidanju parovoda i priključenju dijela potrošača u mjesnim zajednicama Željez-ničko naselje i Novi Grad na plinovod. Ovaj problem se rješava praktički već nekoliko godina, a odluka je donijeta poslije duge diskusije i mnogo proturječnih stavova o opravdanosti ovakvog poteza gradske Toplane. Razlog je, kako je objasnio direktor Javnog poduzeća »Subotička toplana« Grgo Horvacki, u nemogućnosti da se popravi ruinirani, 30 godina star toplovod, što bi iziskivalo veće troškove nego uvođenje plinovoda. Svake godine se na tom toplovodu bilježi gubitak od oko 30 milijuna dinara, a za 20 milijuna se može izgraditi magistralni plinovod od »Severa« do Palića, rekao je Horvacki.
    Budući da su svojevremeno sami građani financirali vlastite priključke na oštećeni toplovod, Toplana se obvezala da svakom kućanstvu o svom trošku uvede plin i osigura osnovnu plinsku opremu. Dio građana je međutim odbio prihvatiti ponuđeno rješenje, zahtijevajući da im se popravi pokvarena podstanica i ostavi stari način grijanja. Koliki je, međutim, broj nezadovoljnih građana i onih koji odbijaju rješenje Toplane nije izvjesno, jer je na samoj sjednici Skupštine iznijeto nekoliko različitih podataka o tome. Kako je objasnila Márija Solya, zadužena za komunalnu djelatnost u Izvršnom odboru Skupštine općine Subotica, većina građana koje je općina kontaktirala prihvatila je plin kao najbolje rješenje, te je praktički samo manjina protiv toga, dok su zastupnici suprotnog stava iznijeli podatak da je upravo većina protiv plina.
    Prijedlog Mirka Bajića, vijećnika NDS, da predstavnici nezadovoljnih građana, koji su sa strane pratili rad Skupštine, sami iznesu svoj problem pred vijećnike nije prihvaćen, te su ih tokom diskusije zastupali uglavnom vijećnici NDS, DS, DSVM, braneći tezu da se ovim »zadire u osnovna prava građana« (Mirko Bajić). On je kao argument iznio i stav da će to povećati stupanj zagađenosti u gradu, ali i optužbu da u tome ima i osobnih interesa.
    József Kasza (SVM) je odbornike koji se protive konačnom rješavanju ovog problema optužio da su nepotrebno ispolitizirali stvar, i da pri rješavanju problema treba uvažavati interes svih građana, a ne samo njih stotinjak koji će dobiti plin, podsjećajući da veliki dio građana, pogotovo u prigradskim naseljima, nema ni parno grijanje niti plin. Pri rješavanju problema stanovnika Željezničkog naselja i Novog Grada mora se razmišljati o najracionalnijem rješenju, i posmatrati problem sa stanovišta koristi za cjelokupnu općinu. Gyula László (DSVM) je međutim upozorio skupštinu da će nezadovoljni građani svoje pravo potražiti na sudu i da zato uskoro treba očekivati tužbe. Odluka o plinovodu je usvojena sa 38 glasova, šest protiv i četiri suzdržana glasa.
    Odbornici subotičke Skupštine su na ovoj sjednici odlučivali i o promjeni organizatora Međunarodnog festivala kazališta za djecu, zbog, kako je naveo predlagač, nezadovoljavajućeg rada Savjeta festivala. Međutim, s obzirom na kratak rok prije ovogodišnjeg festivala, većina odbornika je bila uzdržana, te se prijedlog nije usvojio.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika