Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obo­stra­no ko­ri­stan po­sjet

HKUD »Vladimir Nazor« u Somboru organizirao je 11. i 12. ožujka »Večer Hrvatske matice iseljenika«. Dvodnevne aktivnosti vezane za ovu tematiku bile su sadržajne i raznovrsne, te su okupile znatan broj članstva ali i drugih zainteresiranih.
    Gosti Društva bili su ravnatelj HMI Nikola Jelinčić i stručna suradnica u Odjelu za hrvatske autohtone manjine Marija Hećimović. Prve večeri održan je radni sastanak na kojem su domaćini informirali goste o djelovanju Društva. Osnovne informacije podnio je predsjednik Šima Raič, ističući kako je Društvo osnovano 1936. godine, da okuplja oko 400 članova, te da u njemu djeluje više sekcija, u koje su uključeni većinom mladi. Ukazao je i na materijalno-financijsku problematiku i suradnju s drugim hrvatskim institucijama ovoga područja.
    Dopredsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i urednik lista »Miroljub« Josip Pekanović osvrnuo se na posljednji popis pučanstva i nacionalnu strukturu grada i općine, na objedinjavanje dvije hrvatske političke stranke, suradnju hrvatskih institucija, predstojeće izbore i značaj lista »Miroljub«. Tajnik Društva Zoran Čota ukazao je na zakonske odredbe koje se odnose na nacionalne manjine, te je govorio o zastupljenosti Hrvata u skupštinskim tijelima, suradnji s općinskim organima i matičnom državom. Pročelnici sekcija informirali su goste o radu sekcija, uzajamnoj suradnji unutar Društva, u regiji i sa sličnim društvima u Republici Hrvatskoj.
    Drugi dan gosti su proveli u razgledanju grada i prigodnim posjetima. U SO Sombor imali su prijam i vodili razgovor s dopredsjednicima Martom Odri i Danielom Korilom, a potom razgledali dragocjenosti Velike dvorane ove institucije.
    Predloženo je da se suradnja HKUD-a »Vladimir Nazor« i KUD-a iz Čakovca u Republici Hrvatskoj podigne na razinu suradnje dviju općina.
    U razgovoru su posebno istaknuti i napori koje treba poduzeti kako bi se osiguralo školovanje djece našega naroda na hrvatskom jeziku, odnosno da im se osigura mogućnost izučavanja hrvatskog jezika i nacionalne kulture. Pri posjetu crkvi Svetog Stjepana kralja i Karmelićanskog samostana podatke o ovim objektima dao je o. mr. Mato Miloš. U nadaleko čuvenoj Galeriji »Milan Konjović«, u kojoj se čuva oko 8.000 djela ovog velikog slikara, puno podataka pružila je kustosica Irma Lang.
    Naposljetku, posjećena je i crkva Presvetog Trojstva, građena prije 252 godine. Prigodna obavještenja o ovom sakralnom objektu dao je župnik vlč. Josip Pekanović. U razgovoru vođenom u Župnom dvoru vlč. Pekanović, kao dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, istakao je problematiku vezanu za izučavanje hrvatskog jezika u školama ove sredine.
U večernjim satima održan je kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali članovi recitatorske, tamburaške i folklorne sekcije HKPD »Matija Gubec«, te pjevačka grupa KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora. Folklorna grupa uz tamburaški sastav izvela je splet bunjevačkih igara, a grupa »Bodrog« izvorne narodne pjesme svoga mjesta.
    O značaju i razvoju HMI, posebno o očuvanju nacionalnog identiteta, govorili su Nikola Jelinčić i Marija Hećimović. Istakli su aktivnosti ove institucije u susjednim i onim dalekim zemljama, te govorili o mogućnosti studiranja u Hrvatskoj i smještaju studenata u domove. Posebno su naglašeni oblici djelovanja u 2004. godini. Predstavljen je i Zbornik te druga izdanja HMI. Na koncu domaćini i gosti uzajamno su razmijenili i prigodne darove.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika