Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stranačko pro­vje­tra­va­nje

Konstitutivna sjednica novog saziva Predsjedništva DSHV-a, izabranog na VII. redovitoj i izbornoj Skupštini, održana je 12. ožujka u sjedištu DSHV-a u Subotici.
    Na početku sjednice minutom šutnje odana je počast pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću, koji je na taj dan godinu dana ranije bio žrtvom atentata.
NEPREDVIĐENA TOČKA: Prva sjednica imala je osim predviđenih točki, a to su – konstituiranje Predsjedništva u novom sastavu, izbor dopredsjednika i rizničara, plan i program rada u ožujku i travnju, i jednu dodatnu točku – a to je pitanje napisa koji su se pojavili u medijima gdje se dovodi u pitanje legalnost rada VII. redovite i izborne skupštine DSHV-a. Josip Pekanović izvijestio je sve prisutne da su se prvo pojavili napisi u medijima puni raznih optužbi, a tek zatim je upućena žalba Nadzornom odboru DSHV-a, gdje dvanaest potpisnika (a mnogi su potpisi nečitki) iznosi želju da se ispita legitimnost delegata, je li bilo prekršaja Statuta, i je li procedura glasovanja bila ispravna. Pekanović je kazao kako je opća ocjena da je Skupština ujedinjenja protekla u demokratskom ozračju uz poštivanje procedure i da na samoj Skupštini nije bilo nikakvih primjedbi na rad komisije.
TVRDNJE ILI PITANJA: Ovoj sjednici prisustvovali su, osim članova Predsjedništva, i protukandidat za predsjednika stranke na proteklim izborima Blaško Temunović, i član DSHV-a Josip Ivanković, potpisnici napisa koji su objavljeni u medijima kojima se Izborna komisija na protek-loj Skupštini optužuje za falsificiranje izbora i potpisnici žalbe kojom se »postav-ljaju pitanja« Nadzornom odboru.
    Više od sat vremena trajala je rasprava o ovom pitanju. Temunović je ostao pri svojoj tvrdnji da je u organiziranju Skupštine bilo niz propusta, pri čemu je tvrdio da i u samoj Izbornoj komisiji postoje članovi koji će potvrditi njegove optužbe. Ivanković je inzistirao da Predsjedništvo odgovori na pitanja koja su postavljena u žalbi.
    Nakon što su članovi Predsjedništva predočili da se navodi niz optužbi bez ikakvih dokaza, Temunović je odgovorio: »Vi dokažite da to nije točno«.
    Nakon što su se Temunović i Ivanković izjasnili o ovom pitanju i ostali pri svojim »tvrdnjama-pitanjima«, pristupilo se redovitim točkama dnevnog reda: konstituiranju Predsjedništva, izboru dopredsjednika, razmatranju plana i programa u ožujku i travnju, a na kraju se razmatrao postupak potpisnika i trebaju li se poduzeti određene mjere protiv onih, koji su istupili u javnosti prije nego što je u stranci uopće razmatrana žalba.
IZABRANI DOPREDSJEDNICI: Poš-tujući dogovor prije ujedinjenja s HNS-om biralo se pet dopredsjednika. Predloženi su iz Subotice Josip Gabrić, Martin Bačić i Đorđe Čović, iz Sombora Josip Pekanović i od strane HNS-a predložen je Franjo Vujkov. Ovi su prijedlozi jednoglasno usvojeni. Za rizničara, odnosno odgovorno lice za financijsko poslovanje i računopolagača, izabrana je Marijana Čović.
    Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić iznio je pregled aktivnosti nakon Skupštine i prijedlog Plana i programa za sljedeći period, kojim se predviđa obilazak mjesnih organizacija Stari Žednik u ožujku i mjesne organizacije Vajska-Plavna-Bođani u travnju. Posljednjeg petka svakog mjeseca predviđa se »otvoreni dan« u sjedištu stranke, a za travanj je predviđeno i konstituiranje novog saziva Vijeća. Posebna pažnja će se u idućoj periodi posvetiti oživljavanju mjesnih organizacija u Srijemu. U planu su i razgovori s čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, prije svega o pitanju obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Dodatna točka je bila razmatranje istupa u medijima pojedinih članova DSHV-a, kojima je, kako su se složili svi članovi Predsjedništva, nanijeta velika šteta DSHV-u.
NEOSNOVANE OPTUŽBE: Petar Kuntić je izvijestio nazočne da je održan sastanak Izborne komisije 11. ožujka, koja je nakon razmatranja napisa koji su se pojavili u medijima, donijela zaključak da nikakav dopis ili primjedba nisu upućeni Izbornoj komisiji, nego su optužbe upućene putem medija. Izborna komisija je nakon razmatranja tih napisa odbacila sve primjedbe i neosnovane optužbe na rad komisije i konačne rezultate izbora, uz molbu da Predsjedništvo zaštiti članove Izborne komisije od raznih kleveta i lažnih optužbi. Zapisnik s ovog sastanka potpisali su svi članovi Izborne komisije. Postavljeno je zatim pitanje – treba li zbog ovakvih neargumentiranih istupa u javnosti, gdje posebnu težinu ima to što su se prvo iznijele neistine u javnost, a zatim se zatražilo od nadležnog tijela da odgovori na pitanja – poduzeti određene mjere protiv onih koji su tako postupili rušeći ugled stranke. Predsjedništvo je nakon razmatranja svih okolnosti donijelo odluku uz jedan glas protiv, jedan uzdržan i jedanaest za, da se Blaško Temunović i Josip Ivanković isključe iz stranke. Prema Statutu, na odluku o isključenju mogu se žaliti Vijeću DSHV-a. U vezi ovog pitanja Predsjedništvo je uputilo i priopćenje za javnost.                      

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika