Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naklada i dalje prioritet

Bunjevačka matica u Subotici utemeljena je 1996., a od 1998. godine nosi naziv Matica hrvatska. Punih osam godina na čelu ove organizacije bila je Viktorija Grunčić koja je na izbornoj skupštini Matice hrvatske održanoj 12. ožujka u Gradskoj knjižnici imenovana počasnom predsjednicom. Tim povodom jednoglasno je, na prijedlog Upravnog odbora, za novog predsjednika izabran Stipan Stantić, nastavnik geografije iz Đurđina, a zatim su usvojena izvješća o radu Matice hrvatske u proteklom dvogodišnjem razdoblju.
    Goste je na početku Skupštine pozdravio potpredsjednik Matice hrvatske u Zagrebu Stjepan Sučić koji se tom prigodom osvrnuo na rad cjelokupne Matice hrvatske sa svim njezinim ograncima, ističući kako je ova organizacija objavila preko 3.000 knjiga, i da joj je danas jedna od zadaća poraditi na tome da bude aktualna i mladima.
    »Sudbina našeg naroda ne mogu biti muzeji, već moramo stvarati i osokoliti i one koji će stvarati danas, a za neko drugo vrijeme. Od ovog ogranka očekujem da prepozna vrijednost onih koji su najbolje stvarali i da promislite kako ćete dalje voditi Maticu hrvatsku u Subotici i uspostaviti suradnju s Maticom hrvatskom u Zagrebu. U ovom gradu nikad nije nedostajalo umjetničke riječi i zato se nadam da će Matica rasti, čuvajući i ono ruralno«, rekao je Sučić
PODNIJETA IZVJEŠĆA: Poslije ut-vrđivanja činjenice da je od 113 prisutno 37 članova Matice hrvatske, jedina dosadašnja predsjednica ove organizacije Viktorija Grunčić podnijela je izvješće o radu u razdoblju od 2002. do 2004. godine. U svojemu izlaganju ona je kao prioritetne probleme navela nedostatak prostorija i neophodne opreme za rad MH (računalo, printer, telefon), zatim nedostatak financijskih sredstava. Prema njezinim riječima u ovome razdoblju dominantna je bila nakladnička djelatnost, a bile su organizirane likovne kolonije, izložbe, književne ve-čeri, promocije »Klasja naših ravni«…
    Izvješće o tiskanju »Klasja naših ravni« podnio je Lazar Merković koji je istaknuo, kako se i u proteklom mandatu radilo na afirmaciji književnosti, umjetnosti i znanosti hrvatskih autora u Srbiji i Crnoj Gori, a najviše onih u Subotici. Za dvije godine u pet brojeva »Klasja naših ravni« objavljeni su prilozi oko sto suradnika, ali je kao jedan od gorućih problema istaknuo činjenicu da se i poslije osam godina tiskanja ovog časopisa on priprema u privatnim stanovima.
   Prema izvješću  Nadzornog odbora ukupni prihodi i rashodi Matice hrvatske iznosili su oko 660.000 dinara od čega je najveći dio sredstava bio utrošen na tiskanje časopisa.
OSVJEŽITI KLASJE: U planu daljnjih aktivnosti ove organizacije, koji je iznijela Viktorija Grunčić, prije svega navodi se izdavanje časopisa za kulturu, znanost i umjetnost »Klasje naših ravni«, omasovljenje članstva, osnivanje ogranaka Matice u Vojvodini, organiziranje književnih večeri, likovnih izložbi, izdavanje knjiga i drugo. Kao prioritet istaknuto je osiguravanje prostorija za rad.
    U raspravi o izvješćima i planu rada Bela Tonković je rekao kako se nikako ne smije dopustiti satjerivanje rada pojedinih hrvatskih institucija u privativizam jer su članovi ove institucije građani Subotice, koji konačno imaju priznati status, a samim tim se ne mogu zadovoljiti samo sredstvima dobivenim za pojedine projekte. Dok su pojedinci branili stav, kako središnjica Matice hrvatske u Zagrebu treba više pomagati rad subotičkog ogranka, Stjepan Sučić iz Zagreba je rekao kako to središnjica radi u skladu s mogućnostima.
    Upravni odbor Matice je za novog predsjednika Matice hrvatske predložio nastavnika Stipana Stantića kojega su svi prisutni članovi jednoglasno podržali, a on se zahvalio na ukazanom povjerenju i najavio uspostavljanje čvršćih veza sa Zagrebom.
    Lazar Merković je predložio i da se u Uređivačkom odboru »Klasja naših ravni« izvrše promjene, odnosno da se umjesto onih koji se ne odazivaju na sastanke, u njegov rad uključe Milovan Miković iz Subotice i Petko Vojnić Purčar iz Novog Sada. Budući da takve promjene nisu u nadležnosti Skupštine, odlučeno je da se o tom prijedlogu glasuje samo kao o preporuci Skupštine Upravnom odboru, čija je riječ o tom pitanju zadnja. Članovi su podržali tu preporuku i uputili je na razmatranje UO Matice hrvatske u Subotici.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika