Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jedna jabuka svaki dan

Iako je još uveliko zima i jede se uvozno južno voće, u svakodnevnoj vitaminskoj ponudi barem jedna jabuka mora naći svoje mjesto na svačijoj trpezi. Domaća ili uvezena, jeftinija ili skuplja, ta malena, čvrsta »loptica« izvor je zdravlja, i njezinim redovitim unošenjem u organizam najbolje se prevencijski djeluje na potencijalne bolesti.
    Nažalost, sve češće se događa da kvalitetnija sorta jabuka ima veću prodajnu cijenu od banana ili naranči, te tako postaje nedostupna mnogima.
JABUKA (Pirus malus L.): Na temelju arheoloških iskapanja i stručnjačkih nalaza pretpostavlja se kako je jabuka rasla i davala plodove još u mlađem kamenom dobu. Stari Egipćani su je, primjerice, poznavali još 1000 godina prije Krista. Iako se ne zna točno mjesto odakle potiče, pretpostavlja se kako joj je matična postojbina negdje između Kaspijskog i Crnog mora Još odavna je čovjek spoznao dragocjenu vrijednost ovog ploda, uzgajajući njegova stabla u vlastitom životnom okruženju. Prvi najpoznatiji promotori jabuke u civiliziranom svijetu bili su stari Grci i Rimljani, koji su već razaznavali nekoliko različitih sorti i o tome ostavili pisani trag. Besmrtni Homer opjevao je jabuku u »Odiseji« nazvavši je aglaorkapas što bi u prijevodu značilo ona koja nosi lijepe plodove. Na europskom kontinentu najviše jabuka može se ubrati na plantažama diljem Italije, Francuske i Njemačke, dok su SAD jedne od vodećih svjetskih proizvođača ovog »voća nad voćem«.
HRANLJIVA VRIJEDNOST: Jedna sazrela jabuka u sebi sadrži 84 posto vode, 13 posto ugljičnih hidrata, 0,4 posto masti i 0,3 posto bjelančevina. Energetska vrijednost iznosi 215 kJ.
    U svom sastavu ovaj plod ima između ostalog solidne količine: kalija, fosfora, kalcija, magnezija, karotina, vitamine B1, B2, B5, C i E. Ovisno o sorti jabuka količinski sadrži i dekstrozu, šećer, te nekoliko kiselina poput: jabukove, limunske, mliječne, oksalne i dr.
    Interesantno je spomenuti kako osušena jabuka ima drastično veću energetsku vrijednost od sveže (1197 kj) uz, posve logičnu povećanu koncentraciju ugljičnih hidrata (67,8 posto), dok svježe ocijeđeni sok od jabuke ima manju energetsku vrijednost od svježe jabuke (197 kJ)
JABUKA KAO LIJEK: Najširu zdravstvenu primjenu jabuka ima kao sredstvo koje znakovito pomaže liječenju organa za varenje. No, veoma je bitno da jabuka u toku konzumacije nije hladna i da se dobro sažvaće. Za bolje varenje preporučljivo je pokraj svježih, jesti i kuhane ili pečene jabuke, a ljekovito djeluju na jetra i bubrege. Jabukov sok djelotvorno utječe na brojne otrove u ljudskom organizmu (zahvaljujući taninu i pektinu) i pomaže njihovom bržem izbacivanju, a taninska kiselina sprečava razvoj bakterija. Dobro je pojesti jednu jabuku prije odlaska na počinak, jer prisustvo fosfora djeluje umirujuće i pomaže mirnom i kvalitetnom noćnom odmoru. Jabukovo vino koristi se uspješno u liječenju hemoroida, lišaja, suvišne kiseline u želucu, lupanja srca, a prema potrebi piju se 3-4 čaše dnevno. S druge strane, naravni jabukov ocat prema sugestiji stručnjaka bi trebao, zbog svojih izvanrednih osobina, postati dijelom svakodnevne ishrane. Od jabukova cvijeta kuhaju se čajevi za umirenje kašlja, a listovi se koriste za ublažavanje otoka. Na koncu, jabuka zbog pektina u sebi djelotvorno djeluje na smanjenje kolesterola i pomaže u prevenciji povišenog tlaka i arterioskleroze.
KULINARSTVO: Kompot od jabuka često se može naći na našim stolovima kao prilog glavnom jelu, ali i desert nakon njega. Pečene jabuke znaju se naći u čeljusti ispečene životinje, ali se najčešće, posute šećerom, nalaze u ponudi slatkih delicija. Termički obrađene nalazimo ih u pekmezima, džemovima ili marmeladama koje rado kombiniramo s drugim slasticama poput palačinki, torti ili piškota. Ali je zato pita od jabuka postala planetarno poznatim kolačem i slasticom, koji se u zavisnosti od podneblja i načina pripravljanja (vrste kora, u kiselo, slatko) rado pravi na svim zemljinim meridijanima. Popularnosti ove slastice nije odolio ni čuveni Mc Donalds koji je odavno ima u svojoj obvezatnoj ponudi.
OBVEZNO PROČITATI: Stara mudrost kaže: »Pojedite barem jednu jabuku na dan i liječnik vam neće biti potreban!«        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika