Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Broj­ne ma­ni­fe­sta­ci­je i am­bi­ci­o­zna na­klad­nička dje­lat­nost

Subotička Hrvatska čitaonica prema planu i programu rada za 2004. godinu nastavit će prije svega suradnju s hrvatskim odjeljenjima u osnovnim školama. Likovni natječaj »Slikam bajku« za I. - IV. razred osnovne škole raspisan je od 1. ožujka i traje do 15. travnja. Ove godine natječaj se odnosi na bajku »Ždribac zlatne grive« Balinta Vujkova, a žiri će izabrati deset najboljih radova.
   Za 23. travnja planira se postavljanje biste Balinta Vujkova u OŠ »Ivan Milutinović«, a istoga dana u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« bit će postavljena izložba radova pristiglih na likovni natječaj, te će se predstaviti slikovnica »Ždribac zlatne grive«. Hrvatska čitaonica će prema programu rada u ovoj godini sudjelovati s recitatorima na svim razinama natjecanja u Republici Srbiji, a također će pomoći u pripremi recitatora društava koja imaju recitatore.
MANIFESTACIJE: »U subotičkoj Gradskoj knjižnici u svibnju bit će održano II. natjecanje ‘Pričanje bajki Balinta Vujkova’. Manifestacija je prvi put organizirana u lipnju prošle godine, a njen cilj je očuvanje ikavice, jezika bačkih Hrvata, kao i književne usmene baštine, te poticanje čitanja, napose školske djece. Sudionici ove manifestacije bit će iz Sombora i Subotice gdje se ikavica i govori. Na prvom je natjecanju sudjelovalo dvadesetak pripovjedača, a snimljen je kompakt-disk, koji je predstavljen na ‘Danima Balinta Vujkova’ i podijeljen učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Manifestacija II. susret pučkih pjesnika »Lira naiva« planira se za lipanj u HKC ‘Bunjevačko kolo’, a cilj je očuvanje jezika i poticanje na pisanje mlađih generacija, ali i valorizacija amaterskog stvaralaštva u književnosti«, kaže ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković, ističući kako je ova manifestacija prošle godine okupila dvadesetak pjesnika iz Sombora, Srijema i Subotice s okolicom, a tom prigodom je uz pomoć Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« tiskana knjiga »Lira naiva 2003.«, kao izbor poezije.
U suradnji s Hrvatskim akademskim društvom, Hrvatska čitaonica organizirat će u svibnju Međunarodni znanstveni skup posvećen Bartolu Kašiću pod nazivom »Bartol Kašić – otac hrvatskog jezikoslovlja«. Na skupu će pokraj članova HAD-a sudjelovati znanstvenici iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, iz Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar« iz Zagreba, te s Katedre za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta Janus Panonius iz Pečuha, dok će se, prema riječima Katarine Čeliković, »Smotra recitatora na hrvatskom jeziku«, koja okuplja djecu školskog uzrasta i omladinu do 27 godina starosti iz cijele Vojvodine, održati u listopadu. Smotra recitatora ima za temeljni cilj očuvanje materinjeg jezika, a u ovu manifestaciju uključene su sve škole, u kojima se izvodi nastava na hrvatskom jeziku, ili se izučava hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
MULTIMEDIJALNI PRISTUP: »‘Dani Balinta Vujkova’ su dvodnevna manifestacija koja okuplja ponajprije stručnjake iz područja književnosti, ali i druge, kao što su etnografi, filmski redatelji, učitelji i profesori. To je multimedijalna manifestacija, jer uz znanstveni skup o radu i djelu Balinta Vujkova ima i dvije večeri: književnu večer posvećenu nekom od književnika i večer s projekcijom filma, izložbom knjiga i predstavljanjem zvučnih izdanja. Na znanstvenom skupu sudjelovat će stručnjaci iz Republike Hrvatske, Mađarske i Vojvodine, a manifestacija je planirana za mjesec studeni. Također planiramo ove godine održati predstavljanje knjiga i autora, čije su knjige tiskane u prošloj ili tekućoj godini, ali i obilježiti značajnije obljetnice važnijih hrvatskih književnika«, kaže Katarina Čeliković, navodeći kako je osim predstavljanja slikovnice »Ždribac zlatne grive«, u planu i predstavljanje književnika iz Zagreba Mire Gavrana, knjige Milovana Mikovića »Iznad žita nebo«, kao i knjige poezije za djecu Nedeljke Šarčević.
NAKLADNIČKA DJELATNOST: Hrvatska čitaonica ove godine ima u planu objavljivanje knjige Matije Evetovića »Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata«, kao i knjige Lazara Merkovića »Kronologija Subotice«. Ovogodišnji plan nakladničke djelatnosti obuhvaća i objavljivanje knjige Milovana Mikovića »Roman«, koja govori o povijesti hrvatskog romana u Podunavlju, spomenute slikovnice »Ždribac zlatne grive« čiji je ilustrator Vjekoslav Vojo Radoičić iz Rijeke, dok su tekst prilagodili i obradili Rajko Ljubič i Zlatko Romić, kao i slikovnice »Narodne pripovitke« koje je sakupio Balint Vujkov, a u izboru Katarine Čeliković. Slikovnicu će ilustrirati Zoltan Sič. U ovogodišnjem planu Hrvatske čitaonice je i objavljivanje kompakt-diskova, a nabavka knjiga i periodike ovisit će od financijskih mogućnosti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika