Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Elek­tro­nička knji­ga Vo­ji­sla­va Se­ke­lja

Web stranice Hrvatskog nacionalnog vijeća dio su nastojanja Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine da uspostavi kvalitetnu komunikaciju kako s članovima hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, tako i sa svim zainteresiranima iz matične nam države, kao i s Hrvatima diljem svijeta.
  Cilj uspostave web stranice HNV-a je prikaz rada i aktivnosti ovoga tijela, a posebno putem e-vlade objaviti što više informacija iz djelokruga cjelokupne djelatnosti hrvatske nacionalne manjine. Od nedavno je uz knjigu Milovana Mikovića »Avaške godine« na web stranice HNV-a postavljena i digitalna prezentacija knjige Vojislava Sekelja »Rič fali«.
E-KNJIŽNICA: »Funkcija i uloga Hrvatskog nacionalnog vijeća je u domenu ostvarivanja kulturne autonomije što podrazumijeva skrb o obrazovanju, informiranju, kulturi i uporabi jezika. Kako je kultura jedna od te četiri domene, na web stranice Vijeća postavljeno je u vidu elektroničke knjige i djelo subotičkog književnika Vojislava Sekelja ‘Rič fali’. Treće izdanje te knjige tiskano je prošle godine u nakladi Hrvatskog kulturnog centra ‘Bunjevačko kolo’. Knjiga je na web stranicama prilagođena informatičkoj tehnologiji, a čitatelji pored slika naslovnice i ilustracija Ivana Balaževića, mogu uz pjesme pročitati i recenzije Lazara Merkovića, Tomislava Žigmanova i Milovana Mikovića, kao i životopis književnika Vojislava Sekelja«, kaže Lazo Vojnić Hajduk, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a o elektroničkom izdanju knjige Vojislava Sekelja, a o kojoj u svojoj recenziji književnik Lazar Merković piše među ostalim kako je »našem autoru meka, raspjevana i melodična bunjevačka ikavica nije predstavljala samo puku leksičku građu«, nego je pjesnik »išao dalje, ikavica mu je zatrebala prvenstveno stoga da bi ispod površine naoko već banaliziranih, svakodnevnih riječi, kao i onih arhaičnih, na svjetlo dana iznio sve njihovo bogatstvo, slikovitost, metaforičnost i paradigmatičnost«.
TRADICIONALNO I SUVREMENO: Pored toga što E-vlada, koja se nalazi u strukturi HNV-a, a čiji je predsjednik Zoran Vojnić Tunić, prikuplja podatke i formira bazu podataka relevantnih sadržaja za funkcioniranje hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, te pruža informatičke usluge Vijeću i informatički se povezuje sa svim relevantnim čimbenicima koji su od interesa za hrvatsku zajednicu u SCG, prema riječima Laze Vojnića Hajduka E-vlada nastojat će na svojim web stranicama predstaviti uz književno i likovno stvaralaštvo i etno-elemente koji spadaju u kulturnu baštinu hrvatske zajednice u SCG.
»Želimo na web stranicama Hrvatskog nacionalnog vijeća pored informiranja o aktivnostima Vijeća prezentirati i izraz tradicionalne i suvremene kulture hrvatske zajednice, a smatrali smo kako je za prve takve korake prezentacija poezije najprikladnija i zbog toga je na web stranice Vijeća postavljena knjiga Milovana Mikovića, a od nedavno i Vojislava Sekelja. Knjige su pisane na novoštokavskoj ikavici, a pored čitanja pjesama, posjetioci web stranica mogu pronaći i svoje vizualno zadovoljstvo u ilustracijama Ivana Balaževića koji je likovno opremio obje knjige«, kaže Lazo Vojnić Hajduk, a svi zainteresirani mogu posjetiti web stranice Vijeća na adresi: www. hnv. org. yu   

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika