Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Film­ski por­tret Ma­ti­je Po­lja­ko­vi}a
U Tavankutu 14. ožujka prikazat će se film Rajka Ljubiča o književniku Matiji Poljakoviću u OŠ »Matija Gubec« s početkom u 18 sati, dok će isti film biti prikazan u Subotici 16. ožujka u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« s početkom u 19 i 30 sati.

Ob­ljet­ni­ca
U povodu obljetnice smrti biskupa Lajče Budanovića 16. ožujka misa u subotičkoj katedrali sv. Tereze Avilske je u 7 sati, a u crkvi sv. Roka navečer u 17 i 30 sati.

Lju­tovčani u Su­bo­ti­ci
Dramski odjel HKC »Ljutovo« iz istoimenog naselja gostovat će u subotu, 13. ožujka na kazališnoj sceni »Jadran« s predstavom po tekstu autora Laze Pančića »Kad se ženi tko pameti nema, a udaje koja sriće nema«. Predstava počinje u 19 sati i 30 minuta, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni nekadašnjeg kina »Jadran«.

Uspjeh mla­dih re­ci­ta­to­ra
Hr­vat­ske čita­o­ni­ce iz Su­bo­ti­ce
U utorak, 9. ožujka, održano je općinsko natjecanje recitatora u Subotici, a u dalji, viši stupanj i tok natjecanja plasirali su se i sljedeći recitatori Hrvatske čitaonice: Marija Jaramazović, Nevena Mlinko, Andrija Sente, te Marko Sente. Mlade je recitatore pripremala ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković, a zonsko će se natjecanje održati 4. travnja također u Subotici. Radi se o velikom uspjehu talentiranih hrvatskih recitatora jer je od njih 6 čak 4 prošlo u viši krug natjecanja.
 
Pro­mo­ci­ja voj­vođan­ske kul­tu­re
u Sa­ra­je­vu
Pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za nauku, kulturu i obrazovanje od 14. do 17. travnja održat će se promocija vojvođanske kulture u Sarajevu. Manifestacija na kojoj će se predstaviti Lutkarsko kazalište iz Zrenjanina, Muzej Vojvodine, Muzej suvremene umjetnosti iz Novog Sada, Narodno kazalište iz Sombora, te vojvođanski pjevački bard Zvonko Bogdan, održat će se pod nazivom »Dani Vojvodine u Sarajevu«.

Su­bo­ti~ki glum­ci u Osi­je­ku
Drama na srpskom jeziku subotičkog Narodnog kazališta gostovat će u Osijeku mjeseca travnja, na kazališnim daskama tamošnjeg HNK. Predstava kojom će se Subotičani predstaviti osječkim ljubiteljima teatra biti će »Heda Bebler«.

Ma­te Ma­tišić u No­vom Sa­du
Po naobrazbi odvjetnik, a po intimnom opredjeljenju književnik i glazbenik, hrvatski je višestruko nadareni i priznati umjetnik Mate Matišić početkom ovoga tjedna posjetio Novi Sad. Povod posjeta je postavka njegovog novoga dramskoga komada »Anđeli Babilona« na kazališnoj sceni Kazališta mladih u Novom Sadu, a kojeg će režirati mladi redatelj Nenad Gvozdenović. Inače, Matišić je umjetničku karijeru počeo još kao dvadesetjednogodišnjak, kao suradnik na scenariju glasovitoga filma onoga doba »Život sa stricem«. Od tada je do danas napisao sedam filmskih scenarija i više kazališnih komada koji se izvode diljem Hrvatske (ali) i u inozemstvu. Matišić je, inače, urednik Dramskoga programa Hrvatskoga radija. Što se njegovoga glazbenoga angažmana i interesiranja tiče, piše glazbu za kazalište, film i televiziju, a kao vrsni gitarist često nastupa kao gost na koncertima mnogih znanih i manje znanih hrvatskih solista i glazbenih skupina.

»Psi­ho­mo­do Pop« u Be­o­gra­du
Hrvatski veterani pub i »Ramones« - rocka, zagrebačka skupina »Psihomodo pop« najavila je gostovanje u Beogradu koncem ovoga mjeseca. O točnom datumu održavanja koncerta ove iznimno popularne skupine i eventualnom, a također najavljenom gostovanju i po nekim drugim gradovima SCG, izvijestit ćemo i obavijestiti štovane čitatelje u jednom od naših narednih brojeva.

Iggy Pop na ovo­go­dišnjem Exit-u
Jedna od živih legendi suvremene, konkretno neo-punk i garažne rock glazbe, pjevač i skladatelj, Iggy Pop bit će glavna zvijezda već tradicionalnog festivala Exit koji se ove godine održava u Novom Sadu, od 1. do 4. srpnja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika