Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Konji bili, konji vrani

Korizmeni dani teku. Poklade su iza nas, još nam samo ove vremenske prilike i neprilike ne daju da otjeramo studen i sjećanje na zimu mada smo već zakoračili u proljetno razdoblje. A bilo je svega ovih poklada. Neiscrpno je narodno blago koje baštinimo od predaka i nastojimo ga očuvati, oteti od zaborava.
  Diljem Slavonije Šokci nastoje oteti od zaborava lijepi običaj pokladnoga jahanja, a Slavonija i Srijem bili su poznati i čuveni po konjima, ali i konjanicima, još od vremena baruna Trenka, do bana Jelačića i graničarskih kumpanija, pa sve do današnjih dana. O tome svjedoče brojne smotre zaprega na isto tako brojnim folklornim smotrama, koje drže do svojega renomea, a da i ne govorimo o ljepoti zaprega na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, tradicijskim manifestacijama u srcu Šokadije.
ZAHTJEVAN I SKUP SPORT: Brojne su i konjogojske udruge diljem Slavonije a svojom se aktivnošću izdvaja Udruga u Čepinu, iako je osnovana tek polovicom 2001. godine. Predsjednik Ivan Jazbec i dopredsjednik Antun Bašić ističu da su udrugu i osnovali s ciljem da okupe uzgajivače i ljubitelje konja u Čepinu i okolici, da bi se družili, izmjenjivali iskustva i lakše rješavali probleme vezane za uzgoj konja, ali i da bi što bolje predstavljali i svoja grla, svoju udrugu i Općinu Čepin.
»Naša udruga broji 40 članova koji ukupno imaju 80 grla raznih pasmina, Lipicanci, Posavci, Araberi, Englezeri, što i nije malo na ovako malom prostoru« kaže tajnica Udruge, Anita Lukavec. Ona i muž Miroslav posjeduju 8 grla i veoma su ponosni na sve njih »morate znati daje to vrlo zahtjevan i vrlo skup sport i glede održavanja i glede ishrane, posebice na kraju zime kada smo imali vrlo neugodnu sušnu godinu, kada su podbacili i kukuruz i zob i lucerna, a cijene su se evo već udvostručile. Pa onda, jedno sedlo dođe između 3 i 15 tisuća eura, podsedlica, uzde, oglavina, i da ne nabrajam. No, ljubav ne pita za cijenu, a mi tu ljubav nastojimo prenijeti na našu djecu, na sinove Davida i Mateja, koji su, istina, još mali, ali već su zavoljeli konje i jahanje.« U dosadašnjem radu uspostavili su suradnju s 13 konjogojskih udruga u Slavoniji, Baranji i Srijemu te sa Hrvatskom udrugom uzgajivača lipicanske pasmine konja sa sjedištem u Đakovu i Hrvatskim selekcijskim centrom u Zagrebu. »U nastojanju da održimo tradiciju pokladnoga jahanja mi odlazimo u njihova mjesta i oni dolaze kod nas, a vjerujte u ove zimske dane to nije jeftino« žali se Anita. »Konje transportiramo auto-prikolicama i kamionima, jer nemoguće je u zimskim uvjetima jahati stotinjak i više kilometara koliko ima recimo do Požege, Sikirevaca ili Draža. Osim toga, sudjelujemo na mnogim folklornim susretima i manifestacijama kao što su Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Miholjski dani u Lovašu, smotri zaprega u Semeljcima i dr. Idemo i tamo gdje nastupa naš KUD »Ivan Kapistran Adamović«, a zajedno s njima ustanovili smo i našu domaću manifestaciju »Čepinski suncokreti«, koja se već tradicionalno održava svakoga listopada. U okviru toga, subota je rezervirana za našu udrugu i konjički sport pod nazivom »Bijelo biserje«. Tada imamo natjecanja u preponskom jahanju, u tekličkom jahanju (indijanski, bez sedla), natjecanje dvoprega kao Prvenstvo Hrvatske u vožnji dvoprega a od prošle godine povjerena nam je i završnica Kup-a Hrvatske u vožnji dvoprega. Okupi se cijeli Čepin cijela Slavonija da uživa u vratolomnoj vožnji konjskih zaprega, baš kao u vrijeme Ben Hura.«               

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika