Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Telex

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća
Tri godine HGD Crne GorePredsjedništvo Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora pozvalo je predsjednika Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori mr. sc. Josipa Ivanovića da 6. ožujka 2004. godine prisustvuje trećoj redovitoj godišnjoj skupštini ovoga Društva održanoj u Baru. Budući da se on nije mogao odazvati na ovaj skup uputio im je pismo u kojemu između ostaloga stoji sljedeće:
    »Od srca čestitam Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore i svim njegovim vrijednim članovima i rukovodiocima tri godine postojanja i uspješnog djelovanja koje se prostrlo diljem cijele Crne Gore u ime Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine, u ime hrvatske zajednice na ovim prostorima i s velikim zadovoljstvom i ponosom u svoje osobno ime. Želeći Vašem Društvu i dalji prosperitet i živu aktivnost na dobro našega Naroda, u nadi skorog susreta ostajem s poštovanjem.«         
   Buđenje MO DSHV u Son­ti

Hrvatski puk u Sonti pozitivno razmišlja o ujedinjenju DSHV-a i HNS-a u jednu stranku. Iako u ovom selu nije bilo članova HNS-a, ljudima nije bilo po volji postojanje dvije političke stranke u okviru jedne male nacionalne zajednice. K tome je i MO DSHV-a bio posljednjih godina u krizi, tako da je broj članstva pao na desetak osoba. Samo upornošću čelništva stranke u Sonti, MO je opstao, a koncem protekle i početkom ove godine došlo je i do osjetnog porasta broja članova. Ohrabruje podatak da među novoprimljenim članovima većinu čine osobe mlađe od 40 godina. Predsjednik MO-a Ivan Kozbašić nada se daljnjem omasovljenju:
    »Na kongresu ujedinjenja u Subotici izabran sam u Predsjedništvo stranke, a Stipan Silađev u Vijeće. Ohrabruje me ovo ujedinjenje, kao i sve što je na kongresu rečeno. Nadam se da će ovim potezom biti deblokiran i rad HNV-a. Vjerujem da će biti i pozitivnih odjeka u lokalu. U Sonti je bilo dosta članova DSHV-a koji su se pasivizirali tijekom devedesetih godina, a danas takvih u Sonti živi preko 30. Nadam se da će se većina njih ponovno aktivirati što bi bio izuzetno veliki dobitak za MO. Moramo razmišljati o lokalnim izborima koji su sve izvjesniji. Kao i na prošlim, nećemo se skrivati iza famozne skraćenice GG, na izbore idemo kao DSHV. O predizbornoj kampanji se moramo hitno dogovoriti, moramo odabrati prikladne kandidate za organe MZ i SO Apatin. Raduje me da moji Sonćani u svakom momentu znaju kako će glasovati, pokazali su to u prosincu, kad je Koalicija za toleranciju bez ikakve kampanje u Sonti odnijela uvjerljivu pobjedu. Cilj nam je da imamo svoje ljude i u Savjetu MZ Sonta, kao i u SO Apatin. Optimist sam, mislim da ćemp odabirom kvalitetnih kandidata i pravilnom kampanjom taj cilj i dostići.«    
Rav­na­telj HMI u Voj­vo­di­ni

Ovoga vikenda hrvatske institucije u Somboru, Subotici, te Srijemu posjetit će ravnatelj Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba Nikola Jelinčić. Danas je u posjetu Somboru, HKUD-u »Vladimir Nazor« gdje će s početkom u 19 sati uz prigodan kulturni program biti organizirano predstavljanje Hrvatske matice iseljenika, sutra ima susret sa subotičkim gradonačelnikom Gezom Kucserom (9.30) i sastanak s predstavnicima hrvatskih institucija u HKC »Bunjevačko kolo« (11.00), a zatim obilazak svetišta Bunarić, Franjevačke crkve i Katedrale. U nedjelju je ravnatelj HMI Nikola Jelinčić u posjetu HKPD »Matija Gubec« u Rumi (14.30) gdje će se HMI predstaviti okupljenim predstavnicima hrvatskih društava iz Petrovaradina, Sremske Mitrovice, Novog Slankamena, Golubinaca i Rume.        
Nekoliko vijećnika nezadovoljno radom VII. redovite Skupštine DSHV-a
Prije­va­ra pod okri­ljem uje­di­nje­nja»Na sedmoj redovitoj Skupštini DSHV umjesto ujedinjenja dvije hrvatske stranke, DSHV-a i HNS-a, desila se obnova HNS-a pod imenom DSHV. Sve je ovo učinjeno uz nezapamćene prijevare i falsifikate apsurdne za civilizirano demokratsko društvo« – stoji u tekstu što je Uredništvu »Hrvatske riječi« dostavljen uz desetak potpisa na čelu s Blaškom Temunovićem.
    Uz kritički osvrt na tijek te sjednice dostavljena je i sljedeća žalba:
    »Mi dolje potpisani delegati VII. redovite Skupštine DSHV-a, delegirani u mjesnim organizacijama DSHV-a podnosimo žalbu sa željom da se ispitaju sljedeća činjenična stanja:
- Jesu li na VII. redovitoj Skupštini kao izaslanici bile osobe koje nisu članovi DSHV-a, a imali su pravo odlučivanja?
- Je li prekršen član 30. Statuta DSHV-a i u slučaju propusta kako se isti može ispraviti?
- Tko je i zašto izvršio promjenu prijedloga Predsjedništva Vijeća i Organizacijskog odbora za članove kandidacijske i izborne komisije?
- Je li izborna komisija ispitala ispravnost glasačkih listića i njihov broj?
- Je li podjela glasačkih listića vršena uz ovjeru prijema listića od strane izaslanika?
- Jesu li obje liste podrške za predsjedničkog kandidata u skladu s odlukom Vijeća i Predsjedništva, odnosno je li obje sadrže ime i prezime, JMBG, mjesnu organizaciju potpisnika i potpis kandidata?
- Je li član izborne komisije bio izaslanik koji je ujedno i kandidat na glasačkom listiću?
    Da bi u što kraćem roku eventualne nepravilnosti oko organizacije i rada Skupštine bile obrazložene, molimo Nadzorni odbor DSHV-a da u roku od 15 dana od datuma prijema odgovore pismenim putem na adresu Šandora Petefija 13, 24000 Subotica, na ime Blaško Temunović«.
U Subotici, 2. 3. 2004. godine

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika