Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatsko akademsko društvo, osvrt na prošlost i planovi za budućnost

Hrvatsko akademsko društvo osnovano je 20. studenog 1998. godine, a registrirano je 11. siječnja 1999. godien, kada je započelo sa svojim radom. Prvi predsjednik bio je mr. Josip Ivanović a u drugom četvorogodišnjem mandatu za predsjednika je izabran Dujo Runje, s kojim smo razgovarali o tome što se planira raditi u HAD-u u ovom periodu.
    »Vrijeme kada smo osnovali HAD i sadašnje u mnogočemu se razlikuju. Danas je drugačije političko ozračje, postoji Hrvatsko nacionalno vijeće, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini se konsolidirao i ojačao, i može se reći da je politička scena hrvatske zajednice artikulirana. Kad je osnovan, HAD je bio spona između dvije države, Hrvatske i Srbije, bar što se tiče intelektualaca, i to u vrijeme kad su bili porušeni svi mostovi. Okosnica rada do sada su bili međunarodni znanstveni skupovi i okrugli stolovi i zahvaljujući takvoj profiliranosti u hrvatskoj zajednici, a i van nje, HAD je dobio svoj prostor. Sad je HAD etabliran kao udruga koja je služila afirmaciji intelektualaca Hrvata iz Srbije i koja je povezivala ljude iz Srbije i Crne Gore.«
4HAD je dobio svoj poslovni prostor u zgradi Otvorenog univerziteta…
    HAD je ove godine dobio svoj prostor koji je sada i opremljen te će moći lakše odgovoriti svome članstvu i misiji koju mu ovo vrijeme donosi. Planiramo odrediti dane kada će se članovi HAD-a kao i drugi zainteresirani za suradnju s HAD-om moći javiti s određenim projektima koji su sukladni s postavljenim ciljevima za ovu godinu. S tim projektima HAD će konkurirati na natječajima u zemlji i inozemstvu. Da bi olakšali i poboljšali komunikaciju sa članstvom, a i ne samo sa članstvom, u izradi su web stranice HAD-a, na kojima će članstvo moći davati svoje prijedloge i potpunije sudjelovati u radu društva bez obzira na udaljenost od Subotice, a to će nama služiti i kao evaluacija dosadašnjeg rada i kao putokaz za sljedeće zadaće.
4Kako vidite ulogu HAD-a u hrvatskoj zajednici?
    Mi smo spremni, kao društvo, izići u susret potrebama drugih hrvatskih udruga kao logistička podrška u domenu djelatnosti HAD-a, što dosada nije korišteno u dovoljnoj mjeri. S konstituiranjem HNV-a i ostvarivanjem njegove zadaće u domeni kulturne autonomije vjerujemo da će HAD dobiti određene zadatke kako bi zajednica potpunije ostvarivala svoja prava.
    Ove godine ćemo početi s izdavačkom djelatnošću koju do sada nismo mogli realizirati, prije svega iz ekonomskih razloga. Vjerujem da će sve više ovaj dio djelatnosti biti zastupljen i da će se profilirati određene edicije koje će permanentno izlaziti. Na ovaj način će članstvo dobiti drugačiju ulogu koja će biti aktivnija, sadržajnija i transparentnija.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika