Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Protuteža »narodnjačkom glazbenom stroju«

Pjesme hrvatskih glazbenika odavno se puštaju na ovdašnjim radio postajama. Gostovanja tu i tamo ima, ali kako smo neslužbeno doznali prava gostovanja velikih zvijezda tek dolaze - mada nitko o njima javno još uvijek ne želi govoriti.
Nedavno gostovanje Ibrice Jusića potvrdilo je odavno poznatu činjenicu da ovdašnja publika voli hrvatsku pop glazbu kao protutežu »narodnjačkoj glazbenoj mašini«. 
Do skora se glazba iz Hrvatske mogla naći samo na piratskim CD kopijama. Već neko vrijeme diskografska kuća »City records« u svom programu ima naslove hrvatskih izvođača. Najprodavaniji su  »Magazin« (‘S druge strane mjeseca’), Oliver Dragojević (‘U beskraju’), Severina (‘Virujen u te’), Doris Dragović (‘Malo mi za sriću triba’), Karma (‘Zavrti život’), Vesna Pisarović (‘Kao da je vrijeme’), Josipa Lisac (‘Live’).
Iako kuća koja objavljuje albume hrvatskih glazbenika promiče              
ekskluzivnost i posjeduje generalno zastupstvo za SCG, BiH i Makedoniju, brojni poznavaoci beogradskih glazbenih zbivanja skloni su primijetiti da od svega ne bi bilo ničega da nema »ružičaste« televizije koja propovijeda isključivo gla-mour, a hrvatski su joj glazbenici sjajno pokriće za priču svedenu na slogan  »I Srbija je svijet«. 
Svaki pokušaj da se dođe do nekoga od ljudi iz ove kuće ostao je bezuspješan. Načelno su obećali da će nam izići u susret, no sve se završilo na čuvenoj rečenici: »Pokušajte kasnije…«. Na to upućuje i činjenica da se naklade albuma kriju, za razliku od ostatka svijeta gdje je javno iznošenje podataka o broju prodanih primjeraka normalna stvar. 
Uspjeli smo doznati da naklada domaćih i boljih hrvatskih glazbenika ovdje ne prelazi 20.000. Ova brojka rezervirana je samo za mega zvijezde poput Olivera Dragojevića ili Doris Dragović.
 
Vladimir Matković   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika