Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uhvaćena stvarnost na fotografiji

Tim »Foto Juriga design«, koji čine subotički fotograf Augustin Juriga i njegov sin Viktor Juriga, dobitnik je priznanja na VII. Jugoslavenskoj izložbi kalendara za 2003., koja je 11. veljače održana u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Nagrada je dobijena za kalendare »Tržnica« i »Fontane« (Zavoda za urbanizam). 
»U našem malom kreativnom timu, moj sin Viktor je zadužen za dizajn, dok ja radim samu fotografiju. Priznanje od stručnog žirija dobili smo u konkurenciji od preko sto izloženih kalendara iz cijele zemlje. Nadam se da smo i ovim kalendarima uspjeli da utičemo na spoznajni proces o našem gradu i da će ti kalendari postati djelić naših razumijevanja objektivne stvarnosti«, ističe fotograf Augustin Juriga. Fotografije čuvaju naše vlastite likove i likove bliskih nam ljudi, ali tijekom razvojnog puta ovog medija, fotografija je postala informacija svega postojećeg. Iako je fotografija u svojoj osnovi (re)prezentacija realnosti, fotograf izolira, naglašava i pridaje važnost onome što nam želi predočiti, kao odnos između subjekta i svijeta koji ga okružuje. 
»Dok sam radio materijal za kalendar ‘Tržnica’, prošao sam cijelu ‘starešku pecu’ i doživljavao je na svoj način. To ipak više nije ‘stareška peca’, nego uređen tržni centar. Htio sam postići da moje fotografije budu čitljive i da sadrže žig sadašnjeg vremena, nastojeći da sačuvam na fotografijama zatečenu stvarnost. Fotografirajući fontane, koje su za mene važan gradski element, želio sam postići jasnoću simbolike da su fontane znamen života«, kaže o svom radu na izradi nagrađenih kalendara Augustin Juriga.
Sama riječ kalendar potječe iz rimskog doba. U starom Rimu, najstariji svećenik je svečano proglašavao početak kalendarskog mjeseca. Latinska riječ za proglašenje je calare, a prema njoj je prvi dan svakog mjeseca nazivan calendae. Od ove riječi nastala je riječ kalendar. 
»Kalendar je svakome neophodan i danas, jer olakšava naše aktivnosti, kao što je nekada, u staro doba, omogućavao ljudima da utvrđuju vrijeme sjetve, njege, rasta i žetve najvažnijih usjeva za ishranu, kao i drugih aktivnosti. Višelisni kalendari nisu monotoni i kako vise na zidu tijekom cijele godine, podsjećajući nas na neke važne događaje. Nadam se da tome doprinose i moje fotografije na kalendarima«, napominje Augustin Juriga, koji je kupio fotoaparat nakon što je ostavio tamburicu i napustio tamburaški orkestar OKUD-a »Mladost«, postavši tako fotograf, koji nastoji na svojim fotografijama sačuvati zatečenu stvarnost za budućnost
Augustin Juriga je 1998. godine dobio specijalno priznanje »Dr Ferenc Bodrogvári« grada Subotice za retrospektivnu izložbu i fotomonografiju »Salaši u mom oku«, a u Gospođincima mu je 2000. godine, dodijeljeno »Zlatno paunovo pero« za kolekciju fotografija na temu seoskih groblja, dok je tim »Foto Juriga design« dobitnik priznanja i na V. Jugoslavenskoj izložbi novogodišnjih kalendara za 2001.  
Zvonko Sarić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika