Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ste­re­o­ti­pi pre­ma ma­nji­na­ma

Protekloga vikenda u Novom Sadu u organizaciji Agencije lokalne demokracije iz Subotice i Vojvođanskog centra za ljudska prava održan je okrugli stol na temu Nacionalne manjine i regionalni identitet Vojvodine. U okviru prvog panela o stanovništvu, nacionalnim manjinama Vojvodine kroz slike i brojke, govorili su predstavnici nacionalnih vijeća rumunjske, romske, ukrajinske, slovačke, bunjevačke te hrvatske nacionalne manjine.
    U uvodnoj riječi prof. dr. Mikloš Biro je predstavio istraživanje vezano za stereotipe većinskog naroda prema nacionalnim manjinama te opće poznavanje prava kao i mogućnosti njihovog ostvarivanja. Nacionalne manjine su najsvjesnije u ostvarivanju vjerskih prava dok je izuzetno nizak stupanj poznavanja i ostvarivanja prava vezanih za službenu uporabu jezika i pisma. Ujedno je prezentirano i mišljenje većinskog naroda prema manjinama pa je

istraživanje pokazalo da su Hrvati treći na ljestvici iza Albanaca i Roma o kojima većinski narod ima negativne stereotipe.
    U drugom panelu sudionici su razmatrali temu nacionalnih manjina kao faktora prekogranične i euro-regionalne suradnje, te položaj nacionalnih manjina u kontekstu pravno-političkih pretpostavki regionalnog identiteta Vojvodine kroz institucije zaštite garantiranih prava, pravne prakse, ombdusmana, nacionalnih vijeća te nevladinih organizacija.
    Na okruglom stolu su između ostalih sudjelovali prof. dr. Jovan Komšić, Mihal Ramač, Pavel Domonji i Tomislav Žigmanov.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika