Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­mažemo svi­ma ko­ji­ma je po­moć po­treb­na

KOTOR - Humanitarna organizacija Caritas Kotorske biskupije nastavlja s programima pomoći romskoj populaciji u kolektivnim naseljima na području općina Kotor i Budva. Prema riječima direktora don Iva Ćorića, osim redovite besplatne opskrbe romskih naselja Lovanja i Palestina vodom i svježim kruhom, Caritas Kotorske biskupije, uz podršku istoimene organizacije iz Italije, već dvije godine u tim naseljima realizira i program nastave za romsku djecu. »To nije nikakva paralelna nastava, već naša četiri nastavnika, radeći s oko 80 romskih mališana, djeci pomažu u svladavanju gradiva iz programa redovitih škola u Crnoj Gori«, ističe don Ćorić.
    Od ostalih redovitih aktivnosti ove humanitarne organizacije, Ćorić je izdvojio patronažnu službu, odnosno volonterski program pomoći u kući, i brige o starim, nemoćnim i bolesnim osobama, koji trenutno koristi oko 370 lica s područja od Herceg Novog do Bara. S njima radi 35 volontera raspoređenih u četiri patronažna tima, a osim talijanskog i švicarskog, ovaj program pomaže i Caritas Europe.
    Don Ivo Ćorić naglašava da Caritas Kotorske biskupije ima i veoma dobre odnose s nizom sličnih organizacija iz Njemačke, poput »Renovabisa« i Župne zajednice grada Obinga, čiji su aktivisti katoličkoj humanitarnoj organizaciji u Crnoj Gori u posljednje dvije godine poslali preko 60 šlepera raznovrsne pomoći. »Dio toga smo uputili na Kosovo, a dio zadržali za naše potrebe i raspodijelili po Crnoj Gori. Pogotovo dragocjene bile su donacije u medicinskim instrumentima, materijalu i opremi, pa u Crnoj Gori gotovo da nema niti jedne bolnice kojoj nismo donirali određenu količinu posteljine, medicinskog materijala i instrumenata, pomagala za invalide, specijalnih bolničkih kreveta, čak i rentgen aparata«, kazao je don Ivo Ćorić. »Svima smo se trudili pomoći bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Ne sjećam se da je netko, tko je došao kod nas, vraćen bez ukazane pomoći, jer kad je čovjek gladan, želudac je svakome jednako prazan bez obzira koje nacije, rase, spola ili vjere bio«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika