Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Predragi Bijeli Brk« na lomači zbog Lovanje

DONJA LASTVA – Preko tisuću posjetitelja iz Tivta i susjednih gradova okupilo se u subotu 21. veljače u Donjoj Lastvi na tradicionalnim lastovskim karnevalskim svečanostima. Vesela povorka s karnevalskom lutkom, koja je ove godine nosila ime Carrissimo Baffobianco zvani Škovacin (Predragi Bijeli Brk zvani Smetlar) u pratnji mažoretki iz Tivta i Osijeka, koje su i zvanične prvakinje Europe, mjesne glazbe iz Đenovića i preko stotinu maski svih uzrasta, krenula je iz naselja VII. kvart, obišla čitavo mjesto i stigla na rivu gdje je zasjedao »Slavni sud komunitadi lastovske«.
    »Šporkao je i čistio sve obore, pospremio sa svih trpeza, ćakule kupio, u napast uvaljivao sve kontajući da nam dobro čini. Optužujem karnevala lastovskoga da je kriv što nije kupio ni jednu metku da svatko ispred svojih vrata pomete. Kriv je što nam je Lovanju išporkao pa ćemo od naše lijepe Boke, ako Bog da, učiniti batunicu, držat u njoj žabe i zmije. Nemojte ga žalit jer ni on vas nije žalio«. optužio je, pokraj niza ostalih lokalnih problema, koje mu je stavio na dušu karneval Carrissima Baffobianca – Škovacina javni tužitelj lastovski, dok je odvjetnik uzvratio da optužbe ne stoje jer puk do sada »ništa ljepše, poštenije, bolje i čistije od njega nije vidio«.
    »Sve je činio po zakonu jačega, probao nam je uvalit` što nitko nikome uvalio ne bi.. Nećete mi vjerovati, Libijcima je vodu iz novoga vodovoda od regije prodavao! Dao bi nam on, nego smo suludni što nijesmo uzeli i zato mi ga je napose žao!«, energičan je bio branitelj optuženog, ali to nije smilovalo sud koji je Carrissima Baffobianca proglasio krivim i osudio na smrt spaljivanjem.
    U oporuci, koju je pročitao njegov odvjetnik, lastovski karneval je većini državnih institucija ali i »istaknutih pojedinaca« ostavio niz prigodnih darova, kako bi popravili svoje loše djelovanje iz prošle godine. Tako su, na primjer, Pošta i Elektrodistribucija dobili »nove makine za računanje, ali s manje nula«, Općina Tivat »plan razvoja primorskih mjesta«, a lokalni Vodovod »cisternu da izvozi ekološku vodu s izvorišta Plavda«. Smrtna kazna, odnosno spaljivanje karnevala, obavljeno je na pristaništu ispred Crkve svetog Roka, a fešta se potom nastavila maskenbalom u hotelu »Kamelija« gdje je goste zabavljala tivatska pjevačiva Edita Slabi-Brkan. Brojnost posjetitelja i dobra atmosfera koja je vladala na ovogodišnjem karnevalu, svakako bi trebali natjerati Općinu Tivat i lokalne turističke djelatnike, da osjetnije podrže entuzijazam aktivista NVO »Harlekin« iz Donje Lastve, koji iz godine u godinu priredjuju sve atraktivnije karnevalske svečanosti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika