Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usvojen elaborat i inicijativa o sveučilištu

Odbornici subotičke Skupštine na sjednici održanoj u utorak bez ijednog glasa protiv usvojili su inicijativu za osnivanje sveučilišta u Subotici, a s tri glasa protiv i 12 uzdržanih usvojen je i elaborat o opravdanosti osnivanja sveučilišta. Ovome glasovanju prethodila je duga i prilično žučna rasprava u kojoj su prije svega pojedini odbornici Demokratske stranke i Narodne demokratske stranke inzistirali na tome da se usvoji samo inicijativa, a da se odluka o elaboratu odloži zbog nedovoljne pripremljenosti dokumenta.
    Predstavljajući elaborat, članica komisije za njegovu izradu Irén Gabrić Molnár, profesorica Ekonomskog fakulteta u Subotici, istaknula je da je osnivanje sveučilišta izuzetno važno za razvitak čitave regije, kao i za stvaranje boljih uvjeta za obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina. Ona je naglasila da je elaborat samo dokument o opravdanosti pristupa tom projektu, a da materijal o konkretnoj izvodljivosti tek treba pripremiti. Elaboratom se, kako je rekla, predviđa da proces osnivanja sveučilišta traje nekoliko godina, i da za to vrijeme treba postupno stvarati uvjete za njegovo funkcioniranje.
BEZ STRAHA OD SVEUČILIŠTA: Ljubica Kiselički, odbornica DS, je ocijenila da elaborat ne predstavlja studiju opravdanosti već više studiju o mogućnostima osnivanja sveučilišta, koje su po njenom mišljenju sumnjive, a posebno je loše to što je nastavno vijeće Ekonomskog fakulteta odlučilo ostati pri Sveučilištu u Novom Sadu. »Stoga je neophodno nastavnom vijeću toga fakulteta bolje predočiti čitavu ideju«, rekla je Kiselički. I Mirko Bajić, odbornik NDS-a, zatražio je »ozbiljniji pristup« projektu, i predložio da se za sada usvoji samo inicijativa, a da se elaborat vrati na doradu. On je uz to ocijenio da József Kasza, koji je javnosti predstavljen kao promotor ideje o sveučilištu, nije pogodna ličnost za to, između ostalog i zbog činjenice da više nije potpredsjednik republičke vlade. József Kasza je na to iznio prijedlog da inicijativu o osnivanju sveučilišta, odnosno njenu promociju preuzme Mirko Bajić, kao član stranke koja će od sada imati utjecaja u republičkoj vlasti. Na primjedbu o odbijanju Ekonomskog fakulteta da uđe u sastav novog sveučilišta Kasza je rekao: »Sveučilište će biti pokretačka snaga razvoja čitave regije, a projekt je otvoren za sve institucije koje se žele uključiti u to. Ekonomski fakultet se ne treba plašiti subotičkog sveučilišta, jer su elaboratom predviđene druge nastavne oblasti. Ukoliko nastavno vijeće odluči, Ekonomski fakultet se može priključiti ovom sveučilištu, ali i ne mora.«
    Tijekom većeg dijela ove sjednice subotičkog parlamenta vođene su oštre polemike o gotovo svim, pa i sasvim nevažnim pitanjima, te je samo usuglašavanje dnevnog reda trajalo više od sat vremena.
OTPOR ZBOG OTPADA: Na neočekivano snažan otpor kod odbornika DS, NDS, G17 plus i LSV naišao je prijedlog gradske vlade o pristupanju »sustavu regionalnog upravljanja otpadom«. Projekt je urađen na osnovi iskustva europskih zemalja, i na bazi Nacionalne strategije upravljanja otpadom Srbije, koja predviđa regionalno udruživanje radi rješavanja toga problema. Nekoliko općina sjeverne Bačke je s tim ciljem prošlog rujna postiglo suglasnost o izgradnji jednog zajedničkog komunalnog sustava, a među njima se pored Subotice nalaze Ada, Bečej, Čoka, Kanjiža, Mali Iđoš, Bačka Topola, Novi Kneževac i Senta. Ovim bi Subotica uspjela na suvremen način i trajno riješiti pitanje odlaganja otpada, i to po standardima EU, a ukupni troškovi bi za čitavu regiju iznosili oko tri milijuna eura na godišnjoj razini, rekao je predsjednik Izvršnog odbora árpád Papp. Pri tom, sredstva potrebna za taj projekt ne bi posebno opterećivala općinski proračun jer bi dio osigurala Republika, dok bi dio stigao iz donacija. Odbornici su također iznijeli stav da je racionalnije da Subotica uloži sredstva u sanaciju postojeće deponije, a jedna od glavnih primjedbi odnosila se na izbor općina s kojima će se surađivati. Nebojša Janjić, odbornik DS, predložio je da je logičnije razmišljati o suradnji s Bačkom Topolom i Vrbasom o eventualnoj izgradnji zajedničkog komunalnog sustava za otpad. Obrazloženje predlagača povodom toga je da između predloženih općina već postoji izgrađena infrastruktura i dobre prometne veze, te da među njima već tradicionalno postoji dobra suradnja i u drugim oblastima. Prijedlog ove strategije je skupština ipak usvojila većinom glasova.
    Od predložene 32 točke dnevnog reda subotički parlament je stigao samo do sedme, jer je nakon rasprave o promjeni organizacije odnosno producenta Međunarodnog festivala kazališta za djecu, i stanke poslije nje Skupština ostala bez kvoruma.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika