Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Subotica uspostavlja
suradnju s Italijom

Izaslanstvo Subotice, u sastavu potpredsjednik SO Lazar Baraković i direktor regionalne Agencije za razvoj MSP Branko Malagurski posjetilo je od 19. do 21. veljače talijansku regiju Friugli-Venezia Giulia i tri općine u njenom sastavu: Gorizia, Aguileia i Duino Aurisina. Susrete je organizirala Federacija gradova Regije Friugli-Veneyia Giulia uz pomoć općine Izola u Sloveniji.
    Cilj je bio uspostaviti suradnju s navedenom regijom i općinama radi zajedničkog nastupa prema određenim projektima, a radi rješavanja niza problema s kojima se suočavamo u infrastrukturi i privrednom razvoju. Na tri konferencije od kojih je u svakoj od općina održana po jedna, predstavljene su potrebe Subotice iz komunalne sfere i gospodarskog razvoja. Naglasak je bio na problemima s vodom, otpadom i energijom. Političke strukture i stručnjaci iz spomenutih općina izrazili su interes za suradnjom.
    Upućeni su pozivi gradonačelnicima i gospodarskim strukturama navedenih Općina da posjete Suboticu tijekom travnja kad bi se nastavili razgovori o suradnji i dogovorili njeni konkretni modaliteti. Izaslanstvo regije posjetit će i subotički Sajam Interexpo.
    S gradonačelnicom Izole i njenim suradnicima nastavljeni su razgovori o tješnjoj suradnji dviju partnerskih općina na prob-lematici koja usporava razvoj komunalne infrastrukture, kako bi se zajedničkim projektima rješavali.

Britanska pomoć
 lokalnoj samoupravi

Prošloga je tjedna predsjednik Skupštine općine Géza Kucsera u organizaciji Agencije za lokalnu demokraciju boravio u Bruxellesu gdje je imao susret s predstavnicima tri europske regije, dvije norveške i jednom britanskom, koje su bile zainteresirane za pružanje pomoći subotičkoj općini za brže uključivanje u europske tokove. Odlučeno je na tom susretu da će partner u ovakvoj suradnji biti britanska regija Westmidland, te su novi inozemni partneri bili upoznati sa stanjem i mogućnostima subotičke općine, a definirani su i konkretni sadržaji suradnje: pomoć u edukaciji mladih Subotičana kroz predavanja i seminare u zemlji i inozemstvu, pomoć nevladinim organizacijama i njihovo uključivanje u proces odlučivanja u lokalnoj samoupravi, edukativno-razvojni treninzi i mogućnost izrade razvojnih planova, te obuka lica uposlenih u lokalnoj samoupravi.

U Subotici ponovno
Zlatarna Celje

Ove godine Zlatarna Celje obilježava 160 godina poslovanja. Vrhunski nakit iz Celja prodaje se u oko šezdeset maloprodajnih objekata u republikama bivše Jugoslavije, a ove godine prodajna mreža će se širiti i na druge europske zemlje.
    Poslije nešto više od dvanaest godina Zlatarna Celje je ponovno i u Subotici. Zlatarna se nalazi u okviru Gradske kuće, a otvorio ju je prošlog petka generalni menadžer i vlasnik Zlatarne Celje Bojan Albreht.

Novi građevinski krediti
za građane

Predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Subotica Árpád Papp, je 26. veljače u svom kabinetu primio u radnoj posjeti Branislava Kosanovića, novoimenovanog direktora subotičke ekspoziture Grčke nacionalne banke (National bank of Greece) i Editu Dušnoki, organizatora operativnog poslovanja iste ekspoziture.
    Cilj posjeta bila je prezentacija novog kreditnog paketa Banke, koja u velikoj mjeri može poboljšati mogućnosti gradnje. Radi se naime o novom vidu građevinskog kredita za građane. Isto tako je Grčka nacionalna banka izrazila spremnost da aktivnije sudjeluje u donatorskim projektima lokalne samouprave.
    Árpád Papp je izrazio zadovoljstvo zbog ove ponude i naglasio kako će rukovodstvo grada i u budućnosti nastaviti pregovore s bankama radi osiguravanja što povoljnijih građanskih kredita, kao i na pronalaženju sredstava za pomoć svim stanovnicima Subotice.

Tribina na petogodišnjicu HAD-a

Hrvatsko akademsko društvo svoju će petu godišnjicu postojanja obilježiti tribinom pod nazivom »Procesi raspadanja Jugoslavije, izbijanje ratova i borba za normalizaciju odnosa«, na kojoj će predavanje održati akademik prof. dr. Dušan Bilandžić, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i tajnik razreda za društvene znanosti, iz Zagreba.
    Tribina će se održati u petak 5. ožujka s početkom u 11 sati, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.

Promocija CD-a i DVD-a »Nova glazba
za novu godinu«

Promocija CD-a i DVD-a »Nova glazba za novu godinu« subotičkih grupa »Ethnokor«, Róbert Gyivánovics i njegov sastav, »Iskon«, »Paniks« i »Szökős«, bit će održana danas u predvorju scene Jadran, s početkom u 18 sati. CD i DVD nastali su iz materijala istoimenog koncerta održanog prošle godine u komornoj dvorani Narodnog kazališta. Organizatori su lokalna samouprava Subotice i »Ethnokor«.

Novi TV divani

TV divani emitiraju se u nedjelju 7. ožujka na drugom programu Televizije Novi Sad s početkom u 18.30.
    Iz sadržaja emisije: ujedinjenje DSHV-a i HNS-a, treća sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, dodjela nagrada i priznanja dr. Ferenc Bodrogvari, Bunjevačko-šokačko prelo u Somboru, Maskenbal u Golubincima i »Hrckov maskenbal« u  Bunjevačkom kolu u Subotici.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika