Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upućeni jedni na druge

Hrvatska Vlada poštuje sve svoje građane i zauzima se za sva njihova građanska, ljudska i manjinska prava, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u intervjuu beogradskom Radiju B92, koji je novinaru tog radija dao za prošlotjednog boravka u Mostaru, a emitiran je u utorak prijepodne.
    Sanader je rekao da mu je drago da je svojim prvim potezima prema srpskoj manjini u Hrvatskoj uspio pozitivno iznenaditi hrvatsku i srbijansku, ali i međunarodnu javnost. »HDZ je odgovorna politička stranka i ovo je 21. stoljeće«, te se mora biti svjestan da su danas drukčiji izazovi nego ranije. »Vjerojatno je najveće iznenađenje izazvao moj posjet srpskoj zajednici za Božić i pozdrav ‘Hristos se rodi’, ali siguran sam da je to normalna civilizacijska gesta, koju treba očekivati i s druge strane, jer treba ići prema punoj normalizaciji odnosa i unutar države i sa susjedima, dodao je.
    S predstavnicima srpske zajednice u hrvatskom parlamentu potpisan je sporazum koji precizno formulira što se želi ubuduće kad je posrijedi srpska manjina, kazao je hrvatski premijer, navodeći da hrvatska Vlada želi povratak, želi jamčiti pravo vlasništva kao ustavne kategorije, kao što želi na najbolji način riješiti i problem stanarskih prava, koji je ipak posve drukčiji nego problem vlasništva. Za povratak vlasništva, naglasio je, »osobno jamči«, te će biti poštovan dogovoreni rok da se vlasništvo vrati vlasnicima do kraja lipnja, ali i da se nađe smještaj za Hrvate izbjegle iz Bosne i Hercegovine koji su nakon 1995. godine uselili u napuštene kuće u vlasništvu izbjeglih Srba.
    »Neupitno je pravo vlasništva. Svi oni koji su vlasnici kuća ili stanova imaju potpuno pravo i hrvatska država će osigurati da se oni mogu vratiti, ali istodobno ćemo osigurati – i to je ono što je novo u našem pristupu – i za ove ljude, Hrvate, koji žive u tim zgradama, stanovima i kućama, pitanje njihovog smještaja, jer ne možemo dopustiti da završe na ulici. To je humanitarno pitanje. Kao što je neupitno pravo vlasništva, koje ja uopće neću dopustiti da bilo tko dovodi u pitanje, tako je neupitno i to da tim ljudima moramo naći alternativni smještaj«, rekao je premijer.
    »Siguran sam da smo upućeni jedni na druge, u obje zemlje imamo i europske težnje, a mi u Hrvatskoj očekujemo uskoro i potvrdu našeg puta u Europsku uniju«, kazao je premijer Sanader govoreći o odnosima između Hrvatske i Srbije i Crne Gore. »Što se mene tiče, ja ću uvijek podupirati put SCG prema EU«, dodao je Sanader.
    Ranama koje postoje, kazao je premijer Sanader, treba vremena da zacijele i treba razumjeti frustracije koje ljudi imaju, ali komunikacija među ljudima nema alternative i »moramo ići putem normalizacije, jer sutra ćemo u EU i vjerojatno u NATO-u dijeliti sudbinu«, kazao je premijer. Dodao je da je »osobno otvoren za puno brži put normalizacije« i zaključio: »Ja sam uvjereni optimist u pogledu toga da će naši međusobni odnosi biti bolji«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika