Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Voj­vo­di­na do­bi­la za­sta­vu, očeku­je Osnov­ni za­kon

Usvojene odluke posljednje sjednice Skupštine AP Vojvodine, prije svega o zastavi Vojvodine, izazvale su burne reakcije u javnosti, i zahtjeve za prijevremenim izborima za skupštinu APV. Prema riječima Stipana Stipića, zastupnika LSV u Skupštini AP Vojvodine, za tri i pol godine rada ove Skupštine donijeto je puno dobrih odluka u interesu građana Vojvodine, iza kojih stoje legalno i legitimno izabrani zastupnici prema većinskom sustavu. »Svaki glas ima svoju težinu u imenu i prezimenu zastupnika, jer su građani birali »čovjeka« a nisu glasali za liste, i to čini Skupštinu AP Vojvodine odgovornim i demokratskim tijelom, te su zahtjevi za prijevremene izbore neutemeljeni«, kaže Stipić.
4Po čemu se ova sjednica Skupštine Vojvodine razlikovala od prethodnih?
    Sam početak je kasnio zbog dojave o postavljenoj bombi u zgradi Skupštine, pa je ona počela u zgradi Skupštine grada Novog Sada, dok ovlaštena službena lica MUP-a nisu, i to moram reći vrlo korektno, obavila svoj posao, i konstatirali da je dojava bila lažna. Nakon toga je sjednica nastavljena »u svom domu« u zgradi Banovine. Nekoliko točaka dnevnog reda bile su vrlo bitne za očuvanje identiteta Vojvodine, između ostalih, prijedlog o zastavi i svečanoj pjesmi. Na sjednici je velikom većinom izglasano prihvaćanje prijedloga zastave Vojvodine, koja u sebi sadrži državnost Republike Srbije (trobojka) i tri zvjezdice na plavom središnjem polju koje simboliziraju Srijem, Banat i Bačku i ujedno jednu od europskih regija. Na moju žalost, himna kao isto bitan element identiteta nije imala većinu, bar ne na ovoj sjednici.
4Na ovoj sjednici nije razmatran Osnovni zakon. Kada se očekuje njegovo razmatranje i eventualno usvajanje?
    Na ovoj sjednici nije bilo predviđeno njegovo razmatranje jer nije završeno usuglašavanje zastupničkih grupa oko konačnog teksta Osnovnog zakona Vojvodine. Na jednoj od sljedećih sjednica se očekuje usvajanje Osnovnog zakona zbog nemogućnosti daljnjeg čekanja na donošenje Republičkog Ustava.
4Usvojena je i deklaracija kojom se veliki broj građana, koji su bili prisiljeni napustiti Vojvodinu u periodi od 1990. do 2000. godine, poziva na povratak.
    Sve do sada nikakvi konkretni potezi za utvrđivanje pouzdanog broja ovakvih osoba, kao i inicijative za njihov povratak, nisu činjeni. Na dnevnom redu je, stoga, istina na kraju mandata, bio i prijedlog ove deklaracije i ona je usvojena. Pozvani su građani koji su uslijed političkih, gospodarskih, etničkih i drugih razloga napustili Vojvodinu – da se vrate. Ovom deklaracijom ovlašćuje se Skupština APV da preko svojih tijela i ovim građanim garantira jednaka prava kao i ostalim građanima Vojvodine, uključujući i pravo na državljanstvo, stambeno pravo i pravo na glasovanje i osobnu sigurnost. Osim toga, zadužuje se Izvršno vijeće AP Vojvodine da u najkraćem roku stupi u kontakt s odgovarajućim tijelima vlada susjednih zemalja, kao i drugih zemalja, te tijela Republike Srbije, kako bi se građanima Vojvodine, koji su bili primorani napustiti Vojvodinu, omogućio njihov povratak, kao i ostvarivanje prava navedenih u deklaraciji.
4Usvojena je i odluka o osnivanju Matične komisije za formiranja Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti…
    Na jednoj od prethodnoj sjednica usvojena je inicijativa za osnivanje Matične komisije koja treba pripremiti konstituiranje Vojvođanske akademije. Samo osporavanje SANU-a i »centralista« je osporeno i od strane Ustavnog suda Republike Srbije koji je odgovorio, kako niti u Ustavu, niti u Zakonu o Srpskoj akademiji znanosti i umjetnosti ne postoje ustavna niti zakonska ograničenja za osnivanje Akademije. Također se u odgovoru kaže i da su odredbe o financiranju djelatnosti buduće Akademije zasnovane na Ustavu, Statutu i zakonu. Iz toga slijedi da je odluka koja je donijeta na ovoj sjednici o imenovanju jedanaest članova Matične komisije pravno zasnovana.
    Osobno, podupirem osnivanje VAZU, i moram reći da sjenku na posljednju sjednicu i ostala događanja vezana za Vojvodinu bacaju izjave i ponašanja zastupnika DSS-a koji idu dotle da se čude budućim članovima Akademije što su uopće živi i u nekim osamdesetim godinama. To samo pokazuje dokle može ići ljudska glupost radi promoviranja vlastitih stranačkih interesa.
4Koje odluke su još donijete?
    Usvojene su i izmjene Statuta NIU »Hrvatska riječ«, kojima se proširuje djelatnost ove ustanove na pripremanje programa za elektronske medije (radio, televizija,) zatim za kinematografsku i video distribuciju, rad umjetničkih ustanova i djelatnost putničkih agencija i turoperatora te usluge reklame i propagande.
    Skupština je donijela i odluku da se Skupštini Srbije uputi prijedlog za odlaganje primjene Zakona o porezu na promet, dio koji se odnosi na uvođenje fiskalnih kasa. Nitko ne spori potrebu uvođenja ovih kasa, ali teški uvjeti pod kojima rade samostalne trgovačke i zanatske radnje, zahtijevaju da se produži rok nabavke fiskalnih kasa.
4Održavanje redovnih pokrajinskih izbora predviđeno je za 19. listopad 2004. godine. Kakav je Vaš komentar na učestale zahtjeve za prijevremene izbore?
    Oni koji to zahtijevaju u Skupštini AP Vojvodine prepoznali su jedini otpor potpunoj centralizaciji Srbije. Skupština APV u ovom sastavu je dokazala da su opravdana zalaganja za vraćanje zakonodavne, sudske i izvršne autonomije. Usvojene odluke uvažilo je i samo Vijeće regija Europe i prihvatilo Vojvodinu u svoje članstvo. To pokazuje da su odluke koje su donijete u ove tri i pol godine sasvim opravdane, i da se preko regija može ubrzati proces europskih integracija države u cjelini, i daje nadu i za izvlačenje, kako Vojvodine tako i cijele države, iz višegodišnjeg zaostajanja i propadanja. Na kraju, moram reći da su sve dosadašnje sjednice bile vrlo odgovorno i kvalitetno pripremljene, zahvaljujući i dobrom radu uposlenika u tijelima i službama AP Vojvodine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika