Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Me­di­ji u cen­tru pažnje

Treći sajam medija, koji je održan na Novosadskom sajmu od 25. do 27. veljače, uspješno se završio kao dokaz dobre tradicije mjesta susreta najznačajnijih domaćih i stranih medijskih kuća.
    Na Sajmu je sudjelovalo 110 domaćih i stranih izlagača, mnogobrojne novinske agencije, radio i TV stanice, marketinške agencije, distributeri filmova, distributeri audio-video opreme, internet provajderi i drugi. Preko 20.000 posjetitelja imalo se priliku informirati posredstvom mnogobrojnih promocija, stručnih skupova i tribina posvećenih aktualnoj situaciji i problemima domaćih medija, ali i o iskustvima medija iz okruženja. Sajam su obilježila i gostovanja poznatih javnih i estradnih ličnosti, projekcije filmova i prezentacije najnovijih tehničkih dostignuća u oblasti medijske opreme.
NA JEDNOM MJESTU: »Poslovnu godinu Novosadski sajam počinje upravo Trećim sajmom medija koji smo organizirali. Smatramo ga osobitim jer u zemljama koje nas okružuju nema sajma posvećenog medijima, već su sajmovi samo orijentirani određenim segmentima medija, kao što su sajmovi audio-video opreme. Ideja organiziranja sajma medija proistekla je iz činjenice, da na prostoru na kojem živimo postoji mnoštvo medija koji žele prezentirati kvalitetu usluga koje pružaju. Na ovom sajmu medijske kuće su u središtu pažnje, te nastupaju kao domaćini objedinjeni na jednom mjestu. Prilikom osmišljavanja programa sajma analizirali smo trendove u inozemstvu, kako bismo posjetiteljima, pokraj prezentiranja medijskih kuća, omogućili i aktivno sudjelovanje u skupovima stručnjaka«, objašnjava za Hrvatsku riječ voditeljica projekta mr. Tatjana Hevizi. »Cilj nam je bio organizirati sajam koji će ponuditi posjetiteljima kvalitetan nastup, događanja na štandovima medija i na bini«.
    Sajam medija održan u Novom Sadu uspio je omogućiti sudionicima da se predstave poslovnim partnerima, konkurenciji, publici i stručnoj javnosti. Prigodu predstaviti se na sajmu imale su i novinsko-izdavačke ustanove nacionalnih manjina, a prezentirani su listovi na mađarskom jeziku Hét Nap i Magyar Szó, na rumunjskom Libertatea i Bucuria Copilor, na slovačkom, Hlas L’udu, Vzlet, Lumina i Švetlost, na romskom Them, na rusinskom Ruske slovo, Mak i Zahratka, i na hrvatskom Hrvatska riječ.
RAZMJENA ISKUSTAVA: »Drago nam je sudjelovati na Sajmu medija u Novom Sadu, jer je za nas kao mladu novinsko-izdavačku ustanovu od velikog značaja ovaj nastup zbog razmjene iskustva s urednicima drugih novinko-izdavačkih ustanova nacionalnih manjina, te i zbog postignutih ugovora o reklamiranju sa zainteresiranim gospodarstvenicima«, kaže Đorđe Jovanović, tajnik uredništva lista Them na romskom jeziku. »Odluka o izdavanju lista Them na romskom jeziku, donijeta je još početkom prošle godine, ali, na žalost, pojavljivanje prvog broja odloženo je do listopada 2003. godine. Novine izlaze dvotjedno, a do sada je objavljeno sedam brojeva. Za sada je list Them jedino izdanje naše izdavačke ustanove, a u planu je proširivanje izdavačke djelatnosti. Prodaja novina vrši se od skora, pošto je upravni odbor lista donio odluku da prvih pet objavljenih brojeva bude poklanjano. Ova gesta učinjena je kako bi se čitatelji upoznali s novinama i iz razloga što kod pripadnika romske nacionalne manjine uglavnom ne postoji čitateljska kultura. Posljednja tri broja su se našla u prodaji po simboličnoj cijeni, te se nadam da će list Them oživjeti kod čitatelja«.
    Urednica dječjeg časopisa na rusinskom jeziku Melanija Rimar kaže: »Došli smo predstaviti izdanja naše novinsko-izdavačke ustanove i ostvariti kontakt s posjetiteljima. Izložili smo tjednik Đóńęĺ ńëîâî, koji izlazi od 1945. godine, omladinski mjesečnik Ěŕę, dječji časopis Çŕăđŕäęŕ koji izlazi od 1947. godine i 15 naslova knjiga na rusinkom. Budući da se naše novine čitaju širom Vojvodine, veoma nam je drago što možemo sudjelovati na ovom sajmu i susresti se s našim čitateljima i kolegama.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika