Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bunjevačka nacija je rođena!

Elektorska skupština Bunjevačke nacionalne zajednice - održana u nedjelju, 23. veljače, u velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće (na istom mjestu gdje je održana i elektorska skupština Hrvata) - protekla je u monolitnoj atmosferi. Postojala je samo jedna lista za vijećnike, bili su nazočni svi elektori, a odluku su donijeli jednoglasno. Ovo je bila prigoda da se aktiviraju gotovo zaboravljeni dužnosnici bivšeg režima, a najburniji aplauz uslijedio je nakon izjave po kojoj je ova elektorska skupština institucionalna potvrda bunjevačke nacionalnosti, te da je mrtav akt iz vremena NOR-a koji je, rečeno je propisao da se Bunjevci i Šokci i protiv svog uvjerenja moraju upisivati kao Hrvati. 
»Nije bilo primjera da narod koji je stvarao svoju državu, bude zabranjen i da je nestao, te da se ponovo pojavi« - čulo se na skupštini.
Okupljenima su se pozdravnim riječima obratili načelnik Sjevernobačkog okruga Dragan Rokvić, predstavnik Tajništva za kulturu i obrazovanje AP Vojvodine Branislav Andrić, predsjednik HNV-a mr. Josip Ivanović, te u ime SKC-a »Sveti Sava« i Srpskog narodnog pokreta »Svetozar Miletić« Boško Boškov. Predsjedajući skupštine Nikola Babić pročitao je i pozdravno pismo potpredsjednika Vlade Republike Srbije Miodraga Isakova, te doživotnog i počasnog predsjednika Bunjevačke matice Marka Peića. Među 45 elektora, koliki je bio i zakonski minimum, nalazili su se i predstavnici Bunjevačko-šokačke stranke, Bunjevačke matice, te više kulturno-umjetničkih društava.
Članovi Bunjevačkog nacionalnog vijeća su: Nikola Babić, Đuro Bošnjak, dr. Andrija Peić Tukuljac, Šime Sekulić, Ivan Sedlak, Nikola Vizin, Mirko Bajić, prof dr. Aleksandar Bošnjak, Ivan Vojnić Tunić, Mirjana Savanov, dr. Vlado Babić, Ivan Vojnić Kortmiš, Miroslav Vojnić Hajduk, Kata Kuntić, Antun Stanković, Đurđica Skenderović, prof dr. Etela Jerinkić Čović, Mijo Mandić, Stevan Nemet, Pere Beretić i Ambrozije Sivić. 
 
Nikola Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika