Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatski »Agrokor« osvojio domaći »Frikom«

Proteklog tjedna snažno je odjeknula vijest da je hrvatski koncern »Agrokor« potpisao ugovor o suradnji s 24 vodeća domaća proizvođača prehrambenih poduzeća, te da će srpskim tvrtkama biti omogućen povratak na hrvatsko tržište. Predsjednik »Agrokora« Ivica Todorić dodao je kako je nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini planirana kupovina proizvoda u visini 200 milijuna dolara, a brzo je moguće dostići i visinu od milijarde dolara godišnje. Ministar za privredu i privatizaciju Srbije Aleksandar Vlahović pozitivno je ocijenio potpisivanje ovog ugovora, kojim »Delta M«, »Aleva«, »Novosadska mljekara«, »Imlek«, »Somboled«, »Medoprodukt«, »Fresh & co«, »Apatinska pivara«, »Takovo«, »Vital«, »Simpo«, »Carnex«, »Krmivo produkt« i još 10 velikih proizvođača hrane i pića plasiraju svoje proizvode na hrvatsko tržište.
Međutim, suradnja nije zaustavljena potpisivanjem ovog ugovora, jer je »Agrokor« postao i vlasnik 55,4 % ukupnog kapitala beogradske industrije smrznute hrane PKB »Frikom«. Prema priopćenju srpske Agencije za privatizaciju, »Agrokor« će, osim kupoprodajne cijene od 11 milijuna dolara, u sljedećih godinu dana u »Frikom« investirati i 17,5 milijuna dolara. 
Nakon kupovine 70% društvenog kapitala »Frikoma«,  »Agrokor« se obvezao da će provesti socijalni program koji podrazumijeva zadržavanje svih 836 radnika u sljedećih pet godina i jednokratan poklon od po 500 dolara svim zaposlenima kao gestu dobre volje, a »Agrokor« će dodatnih pola milijuna dolara uložiti i u razvoj infrastrukture lokalne samouprave.
Ovaj koncern je najveća privatna i jedna od najuspješnijih hrvatskih kompanija. Primarne djelatnosti »Agrokora« su proizvodnja i distribucija hrane i pića, te maloprodaja, a unutar njega posluju i neke od najpoznatijih hrvatskih tvrtki: »Jamnica«, »Ledo«, »Zvijezda«, »Konzum« itd. »Agrokor« je kroz 25 godina postojanja, od male obiteljske tvrtke za proizvodnju i prodaju cvijeća izrastao u vodeći prehrambeno-trgovački koncern, ne samo u Hrvatskoj već i na području jugoistočne Europe. Danas ova tvrtka na tržištu zauzima udio od 74% za sladoled, 82% za mineralnu vodu i čak 85% za margarine. »Agrokor« je proširio svoje poslovanje i na BiH, gdje je razvio vlastitu proizvodnju sladoleda (»Ledo«, Čitluk) te mineralne vode (»Sarajevski kise-ljak«). 
N. Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika