Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lumbalni sindrom i išijas

Ukoliko imate bolove koji se šire kroz stražnjicu, stražnju stranu bedara i potkoljenica, te često završavaju čak u stopalu na jednoj ili objema stranama tijela, najvjerojatnije imate išijas. On je posljedica pritiska na nervus ischiadicus – sejdalni živac koji nastaje na bazi kralježnice. Bol se pojačava kašljanjem, kihanjem, saginjanjem ili dizanjem, a izazivaju ga – loše držanje, istezanje mišića, trudnoća, prekomjerna tjelesna težina, nošenje visokih potpetica ili spavanje na premekanom ležaju. Ipak, najopasnije je kada je posljedica iskliznuća diska ili diskus hernije. 
Međupršljenski diskovi su mekane strukture koje se nalaze između dva susjedna leđna pršljena i najčešće se opisuju kao »ublaživači udaraca«, tj. opterećenja koje se vrši na kralježnicu. Svaki disk u sredini ima mekanu kuglicu-jezgru, a obavijen je svojom opnom. Moguće je da  pod opterećenjem središnja tvar otekne, pritisne ovojnicu te cijeli disk postane iskrivljen na jednu stranu i pritiska sjedalni živac. Tada se već mogu javiti bolovi manjeg intenziteta, koji prolaze kada se kralježnica rastereti, središnja tvar vrati na svoje mjesto i pritisak na živac smanji. Međutim, ukoliko opterećenje na disk traje duže može doći do pucanja vanjske ovojnice, pomicanja sadržaja diska prema van i jakog pritiska na živac. Ovo se naziva iskliznućem diska koje dovodi do razornih, onesposobljujućih bolova i oštećenja nerava, tako da su ove promjene najčešće nepopravljive. U terapijskom smislu u ovakvim slučajevima radi se na stabilizaciji kralježnice, jačanju okolnih struktura diska i praćenja bolesnika do momenta dok se ne ukaže potreba za kiruškom intervencijom. 
Ipak, većina bolesnika s običnim akutnim lumbalnim bolom i išijasom može se liječiti kod liječnika primarnog kontakta. Potrebno je znati da ovi bolovi traju najčešće nekoliko dana do nekoliko tjedana. U 9 od 10 slučajeva tegobe prestaju za 6 tjedana, a ozbiljnija dijagnostika se treba primijeniti tek nakon ovog razdoblja, ukoliko bolovi i dalje perzistiraju. Po svim svjetskim preporukama za liječenje bolesnika s ovakvim tegobama, smatra se da samo jedan od 200 bolesnika spada u skupinu koja zahtijeva mjere opreza, neodložnu dopunsku dijagnostiku i hitno upućivanje specijalistu radi pravovremenog liječenja. Stoga je opravdano smatrati kako se ovdje radi o benignoj prirodi bolesti iako bolovi koji su se pojavili po svojoj jačini ne upućuju na to. Iako možda surovo zvuči, svaka preuranjena dijagnostika je nepotrebna, jer je pravi uzrok lumbalnog bola najčešće nepoznat i u čak 85 posto slučajeva se ne može dijagnosticirati. Ovo je vjerojatno posljedica same prirode bolesti i za očekivati je nakon određenog vremena, kao što smo već objasnili, da se anatomske strukture »vrate« na svoje mjesto i da se ovaj mehanički problem za kralježnicu riješi. 
Liječenje se malo razlikuje od slučaja do slučaja i u osnovi se svodi na to da se mirovanje ne savjetuje bolesnicima s običnim lumbalnim sindromom (bez ne-uroloških poremećaja). Mirovanje, prema tome, nije efikasno liječenje ni za bolesnike s diskus hernijom, osim u najakutnijim stanjima, kada je dopušteno mirovanje samo nekoliko dana (2-3 dana od momenta nastanka simptoma). Nakon toga slijedi lagano aktiviranje dok se intenzivne i dugotrajne terapijske vježbe preporučuju u kroničnom, ali ne i u novonastalom bolu u leđima. Bržem prolasku bolova trebalo bi pomoći uporabom nekih od antireumatskih lijekova i krema (npr. Brufen, Diklofen, Rapten K, Nimulid, Movalis, ...), a bolesnicima s išijasom savjetuje se da ostanu aktivni
Na kraju treba dodati kako je opće poznato da lijekovi protiv bolova u leđima štete želucu te se preporučuje njihova što kraća uporaba i dodatna terapija antire-umatskim kremama. 
Stoga se za one koji imaju čir na želucu za bolove u leđima preporučuje korištenje Febriceta ili lijekova na bazi paracetamola.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika