Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ka­ko ste pro­sla­vi­li po­kla­de?

Sanja Lovaš, studentica
 
Poklade sam proslavila na Prelu mladih gdje sam se uz dobru organiziranost, odličnu muziku, u krugu mladih prijatelja veoma lijepo provela. Voljela bih da poput Prela budu organizirane i druge manifestacije tijekom godine koje će privući mlade, jer poklade nisu jedini običaj koji imamo.
 
Marin Lerić, begešar Bereških tamburaša iz Bačkog Brega
 
Pošto sam svirač, u ovo pokladno vrijeme imam puno posla, a kao da se svi žure da se što više provesele prije korizmenog vremena, pa tako imamo puno prela i balova, a u zadnje vrijeme sviramo skoro svaki dan, tako da noću radimo, a danju spavamo. Svirali smo uglavnom u šokačkim selima, u Bačkom Monoštoru, Santovu i Beregu, ali i u Baji i mnogim drugim mjestima. Dolazi i korizma, vrijeme kada se manje veseli i kada se manje organiziraju slavlja. No, mi ćemo i u to vrijeme imati po koju tezgu, pogotovo uoči Dana žena. 
 
Marija Jelić Mesarova, 
umirovljenica iz Santova
 
Kad mladi neće i ne znaju, mi malo stariji se okupljamo na poklade u našem Domu gdje se opustimo i razveselimo. Dok smo bili mladi, igrali smo tri dana i nije nam bilo teško, a današnja mladež nije takva. Nama je bilo dobro, a njima nije, mada oni to i ne znaju. Doduše i oni se okupe za Marin dan kada naprave bal i to je sve. Mi smo mogli mnogo više, ne samo u pokladno ili neko drugo svečano vrijeme, već svake nedjelje. Za koji dan će i čista srijeda, onda prekidamo sa slavljima i postimo.
 
Stipan Pančić, predsjednik Državnog udruženja šokačkih Hrvata iz Santova (Mađarska)
 
Svake godine u zgradi našeg udruženja, koja je ujedno i šokački muzej, organiziramo Pokladni bal, na koji osim stanovnika Santova dođu i mnogi gosti. Ove godine je održan šesti po redu ovakav bal. Nekoliko članova našeg udruženja, pošto su to većinom starije osobe, je preminulo, ali mi je drago da smo se ove godine skupili u lijepom broju. Pokladnom balu može prisustvovati svaki naš član, a tu nisu samo Hrvati, već ljudi različitih nacionalnosti koji se slažu s našim statutom i koji su naši članovi. U zgradi pored naše nalazi se umirovljenički klub, gdje se svake godine u ovo vrijeme održava maskenbal.
 
Marin Vilov, odvjetnik
 
Vrijeme poklada proslavio sam sudjelovanjem na Velikom prelu koje je organiziralo HKC »Bunjevačko kolo«. Bio sam veoma zadovoljan programom i drago mi je što sam imao prigodu vidjeti nastup gostiju iz Slavonije. Veoma sam se prijatno osjećao i ovogodišnje Veliko prelo smatram dosada najbolje organiziranim.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika