Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U pra­vom kar­ne­val­skom ozračju

Vrijeme je karnevala. U ove dane diljem svijeta održavaju se karnevali. Svakako je najveći onaj u Brazilu u Riu koji traje nekoliko dana i okupi i po nekoliko milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta. 
Održavanje karnevala u Hrvata ima dugu tradiciju. No, od Drugog svjetskog rata u mnogim mjestima prestalo je organiziranje karnevala, maskenbala… Na sreću ta se tradicija obnovila posljednjih godina, pa diljem Lijepe Naše, od juga Dalmacije pa sve do Slavonije i Srijema tijekom ovih dana bilo je puno ovakvih proslava. U Hrvatskoj najveći je karneval u Rijeci, koji se održava petu godinu za redom. Ovih dana okupio je više od deset tisuća sudionika, a veliki broj je iz inozemstva, tako da ovaj karneval ima karakter međunarodnog.
Hrvati u Srijemu, poznati kao veseljaci, u svojim su mjestima organizirali karnevalske proslave, od konca 19. stoljeća pa sve do konca Drugog svjetskog rata. U nekim se mjestima taj običaj zadržao i dulje, na primjer u Kukujevcima, ali je vremenom polako zamirao diljem Srijema. Dolaskom »demokracije« u Srijem, početkom devedesetih, naši su Srijemci doživjeli pravu kalvariju, pa je samim tim i običaj karnevala potpuno zamro.
Na radost svih naših ljudi u Srijemu mladi u Petrovaradinu su 2000. godine ponovno pokrenuli ovaj stari običaj i od tada svake godine organiziraju maskenbal, koji okupi naše mlade iz svih župa Srijemskog vikarijata, ali dođu mladi i iz Novog Sada i drugih mjesta. Tako je bilo i prošle subote 21. veljače u prostoriji za mlade, pri Crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu. Ovaj prostor je pomoćni biskup msgr. Đuro Gašparović darovao mladima na uporabu, da mladi imaju za svoje potrebe. 
Dan ranije, u petak 20. veljače u istom prostoru malo stariji Petrovaradinci su organizirali maskenbal za svoju generaciju. Okupilo se oko 60 Petrovaradinki i Petrovaradinaca maskiranih u raznovrsne maske. Uz srijemačku glazbu i u dobru raspoloženju družili su se do kasno u noć, podsjećajući se »starih« dana. 
Također treba naglasiti, da je ove godine po prvi puta organiziran maskenbal za djecu iz župe sv. Roka u Petrovaradinu. Organizatori ovog dječjeg maskenbala su vlč. Marko Kljajić i odgojiteljica Gordana Katić. Mališani su se svi maskirali i okupili u prostoriji za mlade 21. veljače od 10 do 12 sati. Bilo ih je oko 30, svi su bili veseli i uz igru, sokiće i glazbu djeca su se odlično provela. Dogovorili su se da se sljedeće godine skupe u još većem broju.
Glavna proslava je ipak bila 21. na 22. veljače. Atmosfera je bila prava karnevalska to jest maskenbalska. Naši mladi su pokazali pravu maštovitost u odabiru maski. Maske su uistinu bile raznovrsne – bilo je vještica, liječnika, Arapa, Djeda Mraza, Škota, cica maca, lopova, plemića… Za glazbu je bio zadužen DJ iz Novog Sada. Bilo je nazočno oko 300 mladih, tako da je prostor bio čak premalen da primi sve, pa su mnogi odlazili van, da udahnu malo svježag zraka. Sama proslava je počela u 23 sata, a negdje oko 2 sata iza polnoći je bio odabir najboljih maski. Birale su se tri najbolje ženske i tri najbolje muške maske. Prve nagrade su bile – po jedna slika i dva pića, dok su druga i treća nagrada bile po dva, odnosno tri pića. Prvu žensku nagradu je dobila djevojka s maskom vještice, a prvu mušku nagradu je dobio momak za masku dame s veoma zdravim »plućima«. Odabir najboljih maski se odvijao tako što su nazočni svojim pljeskom pokazali koja ih se maska najviše dojmila. Proslava je nastavljena do ranih jutarnjih sati. Pitali smo nekoliko nazočnih kako im se svidio maskenbal i svi su se složili da je ovo najbolji maskenbal do sada i da je sve organizirano na visokoj razini.           
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika