Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvi »Hrckov« dječji maskenbal

U petak 20. veljače u svečanoj sali HKC »Bunjevačko kolo« upriličen je, u organizaciji NIU »Hrvatska riječ« i učiteljica u razredima s nastavom na hrvatskom jeziku, prvi »Hrckov« dječji maskenbal na kojemu je nazočilo blizu tri stotine šarolikih malenih maškara u pratnji njihovih roditelja. Budući da je »Hrcko« prvi dječji list na hrvatskom jeziku u SCG, te da je izuzetno primljen kod najmlađih čitatelja Hrvatske riječi, bilo je posve normalno da »zajednički prijatelj« pozove svoje drage uzvanike da se u vremenu pokladnih svečanosti skupa provesele i izaberu najbolje maske. 
U posve neformalnom ozračju, na čemu se od početka, u organizaciji cijelog projekta inzistiralo, u defileu raznovrsnih i maštovitih maski sudjelovala su djeca iz osnovnih škola koja imaju razrede na hrvatskom jeziku, ali i učenici iz drugih škola koji su poželjeli pridružiti se ovoj nesvakidašnjoj dječjoj svečanosti. Maskenbal su svojim dolaskom uveličala i djeca iz Bačkog Monoštora, koja su također nastupila na natjecateljskoj pozornici.
U prvom dijelu programa, poslije pozdravnih riječi urednice »Hrcka« Ivane Petrekanić, zahvaljujući uvijek vrijednim i agilnim učiteljicama, upriličen je kraći glazbeno-scenski program u kojem su mališani glumili, recitirali i pjevali uz glazbenu pratnju učiteljice Ane Čavrgov, Nele Skenderović i Roberta G. Tillya. No, vremenom napetost među maškarama je sve više rasla, jer se bližio kulminacijski trenutak cijele priredbe – izbor najboljih maškara. 
Zahvaljujući sponzorima ove lijepe manifestacije, osigurane su prigodne nagrade. 
Nažalost, i pokraj silnog truda i želje za uspjehom svih mališana koji su se cijelog tjedna pripremali za nastup na »Hrckovom maskenbalu«, nagrade za najbolje maškare nisu mogli dobiti baš svi. Tešku i odgovornu odluku da izabere najbolje imao je stručni žiri u sastavu: Ivana Petrekanić, Dijana Prćić i Zvonimir Perušić. Žiri je nakon uvida u sve maškare, koje su nastupile u svečanom defileu, ipak posve objektivno izabrao doista najljepše i najbolje u mnoštvu lijepih, inventivnih i duhovitih »maškarnih« kreacija.
Spisak pobjednika namjerno nećemo objaviti, jer i kraj (ne)osvojenih nagrada pobjednici prvog »Hrckovog maskenbala« su svi sudionici koji su prošli petak proveli u ugodnom ozračju neformalnog druženja djece, nastavnika i roditelja. Sa zadovoljstvom možemo zamijetiti kako je cijela zamisao realizirana u konačnoj manifestaciji uspjela i kao takva ima svoju budućnost u sličnim projektima koji su planirani za budućnost. Pobjednicima čestitamo, a svima ostalima želimo više uspjeha na drugom »Hrckovom maskenbalu« koji zakazujemo sljedeće godine u vrijeme poklada.         
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika