Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­vra­tak sta­rih ka­dro­va?

Dekan Učiteljskog fakulteta u Somboru Dragan Soleša smijenio je koordinatora odjela toga fakulteta u Subotici dr. Gézu Cekusa dan nakon što je Izvršno vijeće Vojvodine podržalo odluku o osnivanju učiteljskih fakulteta u Subotici i Vršcu. Ovakav potez u Savezu vojvođanskih Mađara ocijenjen je kao politički, kojim se želi spriječiti obrazovanje nastavnika na mađarskom jeziku, a postavljanje novog koordinatora u liku dr. Stojana Berbera, političara iz Miloševićevih vremena, kao još jednu svojevrsnu političku poruku upravi Učiteljskog fakulteta. 
Subotica, naime, već nekoliko godina pokušava dobiti visoku školu za obrazovanje učitelja, smatrajući to logičnim nastavljanjem dobre tradicije, koja je postojala kroz vrlo kvalitetnu srednju učiteljsku školu u ovom gradu. Ona je, kako napominje Géza Kucsera, subotički gradonačelnik, iz nekih političkih razloga zatvorena. Nakon otvaranja Učiteljskog fakulteta u Somboru Subotica je dobila odjel tog fakulteta, koji je u početku imao dvojezičnu nastavu, na srpskom i mađarskom jeziku. Kako matični fakultet nije imao dovoljno studenata, polako su zatvarani odjeli na srpskom jeziku, a studenti su se morali upisivati u Somboru, te se danas u Subotici nastava na srpskom jeziku izvodi samo na četvrtoj godini. Zadržane su jedino grupe na mađarskom jeziku, te je stoga još nelogičnija odluka o postavljanju dr. Berbera za koordinatora toga odjela, budući da on i ne govori jezik na kojem 90 posto studenata sluša nastavu. 
Pretvaranju odjela somborskog fakulteta u zaseban učiteljski fakultet u Subotici dekan Soleša se usprotivio, smatrajući da je pokraj već postojećeg u Somboru novi nepotreban, a da je uz najavljen isti takav fakultet u Vršcu – sve to previše za Vojvodinu. 
Subotička lokalna samouprava je također oštro prosvjedovala protiv odluke o smjenjivanju dr. Cekusa, jer je upravo koordinator veoma bitna figura u organizaciji nastave na fakultetu. »Nisam siguran da će političar s takvom političkom prošlošću na pravi način odgovoriti toj zadaći«, kaže Géza Kucsera, napominjući, da će lokalna samouprava inzistirati da se odluka promijeni i izabere osoba, koja će biti kompetentnija za taj posao. 
Zbog svega toga su i studenti druge godine Učiteljskog fakulteta, odjela u Subotici, najavili svoj prosvjed, i uputili otvoreno pismo dekanu, s najavom generalnog štrajka već od 23. veljače, ukoliko on odbije primiti ovaj apel. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika