Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nada u ujedinjenje

Nakon što su stranke nacionalnih manjina u Srbiji izgubile »bitku« za ulazak u najvažnije zakonodavno tijelo – republički parlament – predstoji im ipak mogućnost sudjelovanja u vlasti na nižima razinama odlučivanja u pokrajinskom parlamentu i u pojedinim lokalnim parlamentima u sredinama gdje pripadnici nacionalnih manjina žive u većem broju. Hoće li hrvatska manjina imati svoje političke predstavnike i u kojem broju na ovim razinama, ovisi i od toga hoće li se u sljedećem izbornom ciklusu na izbornim listama pojavljivati dvije suprotstavljene hrvatske stranke ili će postojati jedna stranka s jasnim programom i ciljevima, koja će moći privući glasove birača. 
Čelništva dviju stranaka koje su utemeljene radi zastupanja interesa Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji, usuglasile su se oko ujedinjenja i izradila Deklaraciju o ujedinjenju. Na izaslanicima izborne skupštine je da odluče hoće li ona postati realnost.
SKUPŠTINA: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini održati će 29. veljače svoju sedmu redovitu i izbornu skupštinu, u zgradi Nove općine u Subotici s početkom u 10 sati. Kako je najavljeno, dvije stotine i šezdeset izaslanika DSHV-a, te šezdeset izaslanika Hrvatskog narodnog saveza, odlučivati će o ujedinjenju pod jednim imenom – Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a nakon toga birati će se predsjednik i čelnici koji će voditi stranku u sljedeće četiri godine.
Na dnevnom redu bit će podnijeta i izvješća o stanju u stranci u posljednjih sedam mjeseci i financijsko izvješće, te izmjene i dopune Statuta, a Đorđe Čović podnijet će izvješće o položaju hrvatske zajednice u Vojvodini, odnosno Srbiji i Crnoj Gori. 
Đorđe Čović, dopredsjednik DSHV-a i predsjednik Organizacijskog odbora sedme redovite i izborne Skupštine izjavio je za Hrvatsku riječ da »Organizacijski odbor već mjesec dana radi na pripremi Skupštine. Prijedlog dnevnog reda kojeg je usvojilo Vijeće i Predsjedništvo sadrži dvadeset točaka, a također je dopunjen i proširen Poslovnik o radu skupštine koji će omogućiti djelotvorni i nesmetani rad. Predviđene su dnevnim redom i izmjene i dopune Statuta DSHV-a u cilju djelotvornijeg i uspješnijeg rada stranke u budućnosti kao i u cilju demokratizacije same stranke, kako se ne bi događalo, kao što je to bilo ranije, manipuliranje uslijed nekih nedefiniranih članaka u Statutu. Pozvani su visoki gosti iz Hrvatske: predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjednica saborskog odbora za iseljeništvo Zdenka Babić Petričević, te predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak, predsjednik SVM-a József Kasza, predsjednica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić i Borka Pavićević iz beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju. Očekujemo da će Skupština proteći u najboljem redu, počevši od dolaska izaslanika, simpatizera, gostiju, i predstavnika medija, do samog toka Skupštine i rada svih komisija, u jednom tolerantnom i demokratskom ozračju.                         
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika