Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pravo na građansku inicijativu

Uz podršku Vijeća Europe i Švicarske agencije za razvoj, agencija lokalne demokracije u Subotici je 19.-22. veljače otpočela je s realizacijom drugog ciklusa trening seminara namijenjenog mladim aktivistima i članovima političkih i nevladinih organizacija koje djeluju u općini. Seminar je edukativnog karaktera i sastojao se iz teorijskog dijela, interaktivnih radionica i dvije tematske rasprave (okrugla stola) u organizaciji samih sudionika. 
Osnovne tematske oblasti koje su se obrađivale u teorijskom dijelu odnosile su se na političke stranke, principe političkog pluralizma, političke stranke i institucije multietničkog društva, principe organizacije civilnog društva, vladavina prava i demokratske institucije, principe decentralizacije, regionalizacije, komparativna iskustva, i sistem lokalne samouprave.
Govoreći o pravu na građansku inicijativu kao osnovnom ljudskom pravu, prof. dr. Marijana Pajvančić je istakla veliku važnost pravilnog korištenja ovoga prava. Građani često griješe prilikom korištenja ovoga prava to se najčešće oslikava kod raznih peticija gdje građani sakupljaju potpise bez prethodne ovjere prijedloga. Vrlo je važno poštovati proceduru jer tada postoje i mehanizmi odgovornosti istakla je prof. Pajvančić.
O brojnim problemima vezanim uz ekonomsko stanje naše zemlje koja broji oko milijun nezaposlenih te veliki broj latentno nezaposlenih govorio je prof. dr. Mihály Szecsei koji je istaknuo veliku važnost Koridora 10 za našu regiju jer će se po nekim procjenama samo u našoj regiji uposliti oko 10.000 radnika dok bi se u logistici (željeznica, usluge i dr.) moglo otvoriti oko 2.000 novih radnih mjesta.
Svoja iskustva vezana za održivi razvoj u kompariranju svjetskih iskustava izložila je mr. Olja Munitlak dok se mladim političarima predstavio i dr. Duško Radosavljavić govoreći o političkom aspektu situacije u našoj zemlji kroz prizmu postojećih partija te (ne)razumijevanju istih.
Posljednjeg dana seminara gost okruglog stola mladih je bio potpredsjednik SO Bečej József Varga, koji je govorio o problemima lokalnih jedinice te o stanju u njihovoj Općini glede privrednog razvoja i strateškog planiranja.
Na skup se odazvao veliki broj mladih i to iz DSS, DS, G17, SVM, VU, LSV, te predstavnici iz NVO iz Novog Sada.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika