Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povratak HNL

Poslije višemjesečne stanke, susretima 18. kola, nogomet se 21. veljače vraća na travnjake 1. HNL. Proljetni dio prvoligaške sezone donosi nastavak »mrtve utrke« između »vječitih rivala« splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama, ali i posve neizvjesnu borbu za »europska mjesta« i opstanak u eliti hrvatskog ligaškog nogometa. 
Iako u nekim europskim zemljama zimske stanke gotovo nije ni bilo (Italija, Španjolska, Engleska), navijači su se zaželjeli susreta u kojima adrenalin donosi veću radost od užitka u ljepoti svjetskih velemajstora. »Bili« i »Modri« ipak su bliži srcu od Juventusa, Barcelone ili Manchestera…
HAJDUK (za prvaka): Jesenski prvak nogometne sezone 2003-04. poslije 17. odigranih prvenstvenih susreta je Hajduk iz Splita, koji je uspio ostvariti 13 pobjeda, tri poraza, uz jedan neodlučeni rezultat i gol razliku 33:14. Iako oslabljena odlaskom tri najbolja igrača (Pletikosa, Srna i Rapaić), momčad trenera Zorana Vulića ostavila je najupečatljiviji dojam, materijaliziran u broju ostvarenih pobjeda (dvije više od Dinama). Također, omjer od samo jednog neodlučenog susreta u sedamnaest kola govori u prilog, kako je »hajdučka četa« igrala uvijek na pobjedu, ne kalkulirajući sigurnim remiima. Uz prvenstvene obveze Hajduk je odigrao i nekoliko europskih susreta kroz natjecanje u kupu Uefa. Preskočeni su Finci i Švicarci, ali je nesretni kiks obrane protiv favorizirane Rome, bilo je 1:0 par minuta prije kraja, odnio europsku putovnicu u smjeru vječitog grada. 
DINAMO (za prvaka): Doprvak Dinamo iz Zagreba ispustio je kiksevima u posljednjih nekoliko kola lidersku poziciju prvoligaške karavane. Poraz u posljednjem susretu protiv Hajduka u Splitu (1:3) sveo je jesenju bilancu na 11 pobjeda, dva poraza i četiri remia uz gol razliku 40:15.
Poput glavnog takmaca za naslov i »Modri« su na startu novog šampionata ostali bez dva najbolja igrača (Olić, Butina), što se znatno odrazilo na njihovu igru, posebice u vezi vratarske pozicije na kojoj se smjenjivalo nekoliko kandidata za »startnu jedinicu«. Europska epizoda se, poslije ispadanja iz kvalifikacija za Champions league (Dinamo, Kijev), završila ispadanjem iz Kupa Uefe od još jednog predstavnika nogometnog Istoka (Dnjepar). 
KAMEN INGRAD (za kup Uefa): Hit prošlogodišnjeg prvenstva Kamen Ingrad iz Velike (mjesto kraj Sl. Požege) dokazao je da nije momčad za jednu uspješnu sezonu. Osvajanjem trećeg mjesta poslije prvog dijela natjecanja ponovio je odlučnu aspiraciju za obranu »europske« vize s kojom je ove godine, prvi puta u svojoj povijesti, zaigrao na međunarodnoj sceni. Nezaboravan će, jamačno, ostati susret kupa Uefe protiv njemačkog Schalkea (0:0) odigran na stadionu u Velikoj, ali i nesretan poraz (0:1) u uzvratu u Gelsenkirchenu pred ispunjenom Schalke Arenom. Prvenstvena bilanca: 7 pobjeda, 6 poraza, 4 remia uz 28:21
OSIJEK (za kup Uefa): Poslije slabe prošlogodišnje sezone prvoligaš s Drave uspio je konsolidirati redove i igrama u novom prvenstvu povratiti renome momčadi koja je doskora odlično igrala i na međunarodnoj sceni. Iako, istini za volju i ove sezone mnogo toga u igri Osječana ide po sustavu »toplo-hladno« (više poraza od pob-jeda), ali je sedam ostvarenih trijumfa bilo dovoljno za četvrto mjesto, koje otvara realne mogućnosti za ponovni izlazak u Europu.
Prvenstvena bilanca: 7 pobjeda, 8 poraza, 2 remia uz 27:31 
CIBALIA (za opstanak): Vinkovčani su imali jednu od najtežih jeseni u svojoj prvoligaškoj povijesti, koju će s boljim proljetnim igrama nastojati što prije zaboraviti. Uz samo tri ostvarene pobjede i maksimalnih deset poraza, teško mogu računati na »život u eliti«, pa će svaki novi susret biti dragocjen u ostvarenju željenog opstanka.
Prvenstvena bilanca: 3 pobjede, 10 poraza, 4 remia uz 20:31
MARSONIA (za opstanak): Novi prvoligaš iz Sl. Broda nije baš ulio nadu svojim navijačima da će i dogodine gledati prvoligaške susrete na svom stadionu. Mršave tri pobjede premale su za »život« u društvu stalnih članica najbolje hrvatske nogometne lige. No, možda će proljetnim igrama Brođani uspjeti dokazati da nisu slučajno na prvoligaškom popisu.
Prvenstvena bilanca: 3 pobjede, 10 poraza, 4 remia uz 20:39.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika