Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šokačko pre­lo u zna­ku Valentinova

Tradicionalno šesto po redu Šokačko prelo u Bačkom Bregu, održano je 14. veljače, na Valentinovo, u Domu kulture. Prelo je otvorio Adam Tubić, predsjednik HKPD-a »Silvije Strahimir Kranjčević« i pozdravio predstavnike Veleposlanstva RH u Beogradu, Skupštine općine Sombor, predstavnike društava iz Sombora, Bačkog Monoštora, Sonte, Vajske, Plavne, Bođana, Santova, Petrijevaca, Piškorevaca i Beravaca, te predstavnike medija i druge goste.
  Potom je nekoliko riječi o povijesti Društva rekao počasni predsjednik HKPD-a Joza Kolar, predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Stipan Medo je pozdravio sve prisutne, zahvalio se na pozivu i podržao društvo u daljnjim aktivnostima, a pročitan je i brzojav generalnog konzula RH u Pečuhu mr. Ivana Bandića koji zbog obveza nije mogao doći.
  Voditeljica programa Jelena Srimac je pročitala preljsku pismu »Kad se noć spušće« koju je napisao Zlatko Gorjanac, a potom su okupljeni bili upoznati s aktivnostima društva u 2003. godini.
  Ove godine su Berežane svojim folklornim nastupom počastili gosti KUD »Slavonska Vila« iz mjesta Marijanci u Republici Hrvatskoj Oni su se predstavili Slavonskim plesovima, odnosno obrađenim plesovima sela Marijanci, plesovima Posavine iz okoline Ivanjić Grada, i Bilogorskim plesovima iz okoline Bjelovara, točnije iz sela Veliko Trojstvo. Starija ženska vokalna skupina ovog društva je otpjevala tri pjesme i bećarce, gdje su se spontano priključili i domaćini. Poslije ovog dijela programa, predsjednik KUD-a »Slavonska Vila« je uručio darove društvu iz Berega i zahvalio se na pozivu, te je rekao da će ove godine rado ugostiti Berežane u njihovom selu. Poslije ovog dijela programa služena je večera, čuveni šokački paprikaš, a nakon toga su krenule humoristično-zabavne igre: Ljubavna ponjavka, Ispijanje vina i u skladu s danom ljubavi Serenada, a dvije Valentine iz Marijanaca su dobile lijepe darove za imendan. Uz veselu glazbu »Bereških tamburaša«, Šokačko prelo je trajalo do ranih jutarnjih sati.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika