Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Franz Ferdinand Franz Ferdinand Domino, 2004.

Art rock je možda pretješka riječ, ali podrazumjevajući načine kanaliranja svoje kreativnosti, u tehničkom i koncepcijskom pogledu, glazgovska četvoročlana skupina Franz Ferdinand možda i može svojim učinkom absorbirati ovaj termin. U krajnjem stupnju sagledavanja ove art rock determinacije, nužno je spomenuti da ovi momci potječu iz umjetničkog miljea (basist Paul Hardy je završio Glasgow School of Art, dok je gitarist Thompson pozirao kao model u istoj školi), a prve nastupe skupine su pratile i izložbe različitih umjetnika. Poriv djelanja momaka je zabavljati se, a polazna glazbena vizija bila je sljedeća: »glazba na koju djevojke mogu plesati«. Zvuk skupine se oslanja na post punk osamdesetih, gitare dominiraju zvučnom slikom, dok je ritam sekcija izrazito živa i plijesna. 
  Album otvara »Jacqueline«, lagano, no već u drugoj minuti postaje F. Ferdinand par exellance pjesma. Slijede popična, stranglersovskog refrena »Tell Her Tonight« i aktualni hit singl »Take Me Out«. Tempo, koji je uglavnom nepromijenjen tijekom cijele ploče, održavaju pjesme »The Dark of Matinee« i »Auf Achse«, pjesma pulsirajuće-zarazne bas linije. Punkerski najjednostavnija je »Cheating On You«, dok »This Fire« rabi gitare poput, na ovaj način oživljenih, Gang of Four. Slijedi prvi singl sa albuma »Darts Of Pleasure«, u kojoj je završni dio ispjevan na njemačkom jeziku (poznato je da su članovi fascinirani ličnostima i događajima iz povijesti, što svjedoči i sam naziv skupine). Još jednu dozu punka donosi »Michael«, a zatim ponovo Blondie disko ritmika, linijske gitare i jeftine synth dionice u »Come On Home«. Pjesma »40 Ft« zatvara ploču, smirujućim elementima regge ritma s naravno neizbježnim oštrijim refrenima. Tekstovi na albumu se bave međuljubavničkim odnosima, mladalačkim strastima i težnjama k stvaralačkoj slobodi (momci žive i stvaraju u skvotiranim prostorima koje nerijetko i mijenjaju). Prisutna je i vrlo kontrolirana doza ironije, veća ipak u stihovima koji se bave pričama iz objektivnog svijeta, a manja u stihovima osobnijih sadržina. 
 Franz Ferdinand su novi miljenici britanskog rocka, to je fakat, a da li su tome zaslužne sretne okolnosti glazbenog trenda ili evidentna kvaliteta koju posjeduju? Mislim da je ipak u pitanju ono drugo.                    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika