Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I umjetnik i zanatlija

Jozefina Skenderović, glasovita slamarka iz  Subotice, nastavnica  fizike i  kemije u  Osnovnoj  školi »Ivan Milutinović«, intenzivno se i veoma uspješno bavi umjetničkim radom u tehnici slame, još od davne 1980. godine. Rođena je u Tavankutu, članica je likovne sekcije HKPD-a »Matija Gubec« iz Tavankuta, izlagala je preko 90 puta na skupnim izložbama. U radu tavankutske Kolonije aktivno sudjeluje od njezina početka, 1986. godine, a od 1994. preuzela je organizaciju »Prve jugoslavenske kolonije slamarki u tehnici naive«. Sudjelovala je, među ostalima, na kolonijama »Likovnog kruga Slavonije« u Ernestinovu, »Treća dimenzija« u Beogradu, u Puračiću, Rastokama i Jajcu. Dobitnica je više diploma i priznanja.
 
4Pretpostavimo da renomirana i priznata slamarka poput Vas ima zadatak potpunom laiku predočiti umjetnost likovnoga djelanja u slami, i pretpostavimo da sam taj laik ja. Kako biste mi Vi razjasnili bit Vašeg kreativnog rada? Što je to uopće slamarka? I, je li to umjetnička disciplina ili je riječ o vrsti zanata?
I jedno je, i drugo. Potrebno je poznavanje tehnike rada u slami, kao što je za dobroga umjetnika u drvorezu potrebno da svlada tehniku rada u drvetu, ili  nekoga tko radi u metalu tehniku rada s metalom. Ostalo je, svladate li tehniku, stvar inspiracije i mašte. Kreacija. A i umjetnost je, kao što je, primjerice to umjetnost naive, naših poznatijih kolega i kolegica diljem Hrvatske, koje su renomirane diljem svijeta svojim naivnim slikarstvom. I rad u slami je vrst naivnoga likovnoga djelanja. Ali je umjetnost. Čak i primijenjena, modna. Primjerice, naša sugrađanka Marija Šabić izradila je haljinu za natječaj za miss nedavno održan u Beyruthu, na kojoj je haljini najzapaženiji detalj bio upravo ukras što smo ga mi načinili, od slame. Eto, to bi bio doseg u domenu designa ili mode, kako vam drago. Ali da je umjetnost, umjetnost je. Tu nema dvojbe.
 
4U brojnim izložbama i postavkama u zemlji i inozemstvu ističe se poziv HKPD-u »Matija Gubec«, odjelu slamarki, čija ste Vi ravnateljica, za sudjelovanje na Međunarodnome sajmu zanatstva i male privrede u Münchenu, (Njemačka) od 12. do 19. ožujka. Recite štogod više o planovima tijekom ove godine…
Dobro ste informirani. Likovni odjel naive u tehnici slame, kako se punim imenom nazivlje naša grupa u okviru HKPD-a »Matija Gubec« u Tavankutu, doista je dobila taj poziv, no veliko je pitanje hoćemo li moći priskrbiti novac za taj put. Znate već kako stoje stvari u svezi s tim i s kulturom, općenito…To je sajam na kojemu bismo prije svega voljeli čim više toga prodati, od starih sličica, broševa, minijatura, etno-motiva, šarenih jaja, marama iz nošnji bunjevačkih Hrvata, do sitnica od slame i krupnijih umjetničkih djela u istoj tehnici, tako da bi se i gospodarstveno to isplatilo. No, velim, to nije izvjesno. Izvjesno je, međutim gostovanje u Hrvatskoj, gdje ćemo izlagati radove u tehnici slame velikih formata, od Osijeka do Istre i hrvatskoga mora, u Puli, Rijeci, Poreču, po otocima…No, ni tu nije sve bez problema. Kontingent slika ma kog, a posebno većeg formata, teško se prenosi.
 
Razgovarao: R. G. Tilly
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika