Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Suradnja kao stil rada

SOMBOR - Narodno kazalište iz Sombora ugostit će 26. veljače teatar iz Tuzle, koji gostuje s predstavom »Operacija reket« (Z. Jugović/ N. Alispahić) a do kraja godine Somborci će uzvratiti posjet. Ovo je u biti nastavak suradnje obnovljene 1999. godine, a ravnatelj somborskog kazališta Srđan Aleksić naglašava da je ova kuća veoma zainteresirana za razmjenu predstava.
»Nadamo se da će uskoro biti realizirano naše gostovanje u Osijeku i uspostavljanje suradnje s tamošnjim kazalištem što je prošle godine inicirano na razini Zapadnobačkog okruga i Osječko - baranjske županije« - ističe Aleksić. »Postoji ideja da predstavom ‘Buđenje proljeća’ (V. Shakespeare/Z. Ratković) gostujemo u Zagrebu, a da istu predstavu u izvođenju jednog njihovog kazališta vidimo u Somboru. Ima i naznaka o našem sudjelovanju na jednom festivalu u Hrvatskoj«. Otvorenost za suradnju Aleksić ilustrira i podatkom da je u Somboru 10. siječnja gostovala Drama na mađarskom Narodnog kazališta iz Subotice (»Totovi«, I. Ekren/I. Znamenjak). Novosađani su 19. veljače izveli komični balet za djecu (»Maks i Moric«), dva dana kasnije s »Učiteljciom Kraus« gostovali su R. Sokić, M. Radovanović i T. Uzunov. Grupa »Argo« ovdje je nekoliko puta izvela predstavu »Pacijent doktora Freuda«, djelo hrvatskog pisca Mire Gavrana.
U ovoj kazališnoj sezoni Somborci su imali dvije premijere -  »Radost ubijanja« i »Kazimir i Karolina«, a upravo se priprema treća »Majstor i Margarita« Mihaila Bulgakova u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića. U planu je i premijera, autorski projekt redateljice Nikite Milivojević iz Beograda, a na maloj sceni, koja se konačno obnavlja, nekadašnji somborski glumac Radoje Čupić predstavit će se kao pisac i redatelj komada »Čelik«. Predviđeno je i izvođenje komada »Nigdje nikog nema« engleskog pisca Edwarda Bonda u režiji Radoslava Milenkovića.
Đ. Kukić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika