Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Postoji li DOS u Subotici?

Posljednja sjednica SO Subotica, održana proteklog tjedna, završila je blokadom rada parlamenta. Nekoliko »vrućih tema« izazvale su odlučne, ali ne i neočekivane reakcije. Pojedine stranke izrazile su neslaganje sa sadržajem predloženih odluka, dok su druge kritizirale način na koji su postavljene ove točke na dnevni red, bez konzultacija među partnerima na vlasti. Točke dnevnog reda oko kojih se zakuhala nova afera bile su u prvom redu osnutak međuopćinske fondacije »Sigurnost za sve građane«, te protokol o suradnji devet općina sjeverne Vojvodine. Vijećnici Saveza vojvođanskih Mađara ostali su usamljeni u svečanoj dvorani Gradske kuće, bez kvoruma. Prvi puta su ih napustili svi partneri iz vlasti. Ovaj događaj otvara pitanje postoji li uopće DOS u Subotici, te aktualizira način donošenja odluka.
 
U POČETKU GLATKO: Dr. Oliver Dulić, negdašnji menadžer DOS-a iz vremena predizborne kampanje 2000. godine, o dobu dok su te stranke bile zajedno, kaže da se, sukladno koalicijskom sporazumu nisu dopuštale majorizacije, te da je kasnije definirana dvotrećinska većina potrebna za donošenje odluka.
»DOS je u početku funkcionirao jako lijepo, par sjednica nakon konstituiranja SO Subotica je sve išlo jako glatko, ali u trenutku kada je SVM konstituirao vlast, sva ostala pitanja su bila problematična. Bilo je neslaganja i tada smo odlučili da to nema smisla da postoji. Zadnji put sam iskreno ušao u pokušaj pomirenja DOS-a kao načelnik okruga pred kraj 2001. kako bismo ga očuvali u cilju donošenja strateških odluka za razvoj grada i kadrovska rješenja« - otkriva Dulić.
Tom prigodom je iz SVM-a odgovoreno kritikom, jer je dr. Oliver Dulić sazivao DOS kao načelnik okruga u prostorijama Okruga, a ne kao predsjednik DS-a u prostorijama DS-a. SVM se tada nije pojavio, a izostalo je i još nekoliko stranaka.
 
BAJIĆ ZAKUHAO: Međutim, krupnija neslaganja između DS-a i SVM-a podudarila su se i s akcijama Mirka Bajića koji je više puta oštro napao predstavnike SVM-a, dovodeći ih u vezu s korupcijom. Napade nije obustavio nakon odlaska Józsefa Kasze s mjesta gradonačelnika, pa niti nakon što je Imre Kern napustio mjesto predsjednika Izvršnog odbora SO Subotica. Tadašnji savezni zastupnik DS-a, Mirko Bajić bio je nezadovoljan time što DS nije ušla u oštriju konfrontaciju sa SVM-om, pa je napustio svoje kolege, baš kao dvije godine ranije SGS. SVM je u međuvemenu, reagirao oštro te je  suprotno koalicijskom dogovoru smijenjen potpredsjednik SO Nebojša Janjić.
Nakon toga je DS formirala vlastiti vijećnički klub, te se de facto razišla sa svojim partnerom iz pokrajinskih, republičkih i saveznih parlamentarnih klupa. 
 
PROCEDURA SE POŠTIVA: Predsjednik SO Subotica István Ispánovics, nakon neuspjele sjednice Skupštine općine, kaže da sve točke dnevnog reda prolaze proceduru na kolegiju i na Izvršnom odboru. »Malo je čudno da su se neki sjetili na dan sjednice kazati svoje primjedbe, a toga je bilo i ranije od strane nekih stranaka. Vjerojatno je bilo nekih nesporazuma u pripremi, ali je sve prošlo u demokratskim okvirima. Te točke dnevnog reda ne zahtijevaju ni po jednom zakonu široku raspravu. To što netko misli da treba naširoko raspravljati je njegovo mišljenje; ja ne mislim tako« - tvrdi Ispánovics.
Ono što se postavlja kao principijelno pitanje je kako se trebaju donositi odluke - kolegijem, što kritičari uspoređuju s metodom Centralnog komiteta iz vremena Komunističke partije, ili je za konzultacije dovoljna suradnja u okviru kolegija koji priprema materijal za sjednice Izvršnog odbora.
 
SPORE INFORMACIJE: Mirko Ostrogonac, član Izvršnog odbora, u ime Hrvatskog narodnog saveza kaže da je u načelu zadovoljan s pripremom materijala za sjednice IO, ali da bi rad bio efikasniji kada bi radna verzija za IO bila ranije pripremljena, jer se ovako samo na kratko prelista. »To je uvjetovano i tehničkim mogućnostima i nije suštinski problem. Jesmo li nas sedam u Izvršnom odboru dovoljno kvalificirani da toliko široki spektar problema možemo meritorno ocijeniti za usvajanja ili odbijanje, a da nemamo neku čvršću vezu sa svojom bazom i strankama koje zastupamo?« - upitao se Ostorgonac.
»Postoji mogućnost da dođe do neusuglašenosti, jer se, recimo, na frakcijama vrši usuglašavanje DOS-a, a da članovi IO često nisu o tome obaviješteni. Možda je to bio i ovaj posljednji slučaj, jer nisam imao informacije da postoje određene primjedbe« - dodao je Ostogonac u izjavi za naš list.
 
Nikola Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika