Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

ZALUTALI U VJERU
Svaki katolik koji je u nedavnom susretu Ivana Pavla II. s episkopatom Srpske pravoslavne crkve gledao beskoristan događaj, morao bi se iskreno upitati nije li možda pripadnik pogrešne vjere i tako pronaći put u »ksenofobičniju« vjersku zajednicu. Pavle Primorac, katolički publicist i svećenik, »Vjesnik«, 15. veljače 2003.
 
METASTAZA
Thompsonov koncert za onkologiju u Splitu je borba protiv opake bolesti širenjem još opakije. Zoran Ferić, književnik i kolumnist, »Nacional«, 12. veljače 2003.
 
DUBROVAČKA SJENA
Ako razmislim o Đukanoviću iz vremena 1991, vremena dubrovačkog ratišta, onda sam veoma začuđen da on nekome spočitava nacionalizam. S druge strane, iza reformskog kursa ponekad se krije mnogo štošta. Kriju se i cigarete, i trgovina ljudima, korupcija, na čudan način nabavljani avioni, mnogo toga drugog u inače siromašnoj Crnoj Gori. Ako su to reforme, onda ja ne bih voleo da budem na takvom reformskom kursu. Vojislav Koštunica, predsjednik DSS-a, »Vreme«, 13. veljače 2003.
 
PRERANO O INTERNACIONALIZACIJI
Mislim da su eventualni pokušaji internacionalizacije vojvođanskog pitanja u ovom trenutku preuranjeni. Naime, status Vojvodine prevashodno treba da se reši dogovorno između Srbije i Vojvodine. Međutim, ako se taj dogovor bude odlagao, ili ako u kasnijoj fazi ustavnih promena u Srbiji ne bude spremnosti za dogovor, onda pitanje položaja Vojvodine svakako treba internacionalizovati. Vojvodina itekako zaslužuje visoki stepen autonomije u okviru Srbije i ukoliko takvo rešenje bude postignuto u novom ustavu Srbije i osnovnom zakonu Pokrajine, onda će i internacionalizacija biti nepotrebna. József Kasza, potpredsjednik Vlade RS, »Dnevnik«, 16. veljače 2003.
 
EUROPSKO DISANJE
Sad se uglavnom objedinjuje katolička i protestantska Europa, ako u tim terminima govorimo. A što je s pravoslavnom Europom? Hoćemo li se složiti da su granice Europe prema Istoku tu gdje su danas? Mi katolici se s tim ne možemo složiti - Sveti Otac stalno govori da Europa ima dva plućna krila i da ona trebaju skladno disati. Nadbiskup riječki msgr. dr. Ivan Devčić, »Novi list«, 16. veljače 2003.
 
ETNIČKI INŽENJERING
Rezultati popisa govore da Vojvodina jeste ostala multietnička pokrajina, ali istovremeno nije ostala imuna na ideje tvoraca »etničkog inženjeringa«. Mnogi od njih su u Hagu, pojedini se skrivaju po šumama i gorama, neki su pokojni, neki su posenilili, ali njihovo delo nastavlja nesmetano da živi. Uz regrutovanje novih kadrova, čija mržnja i dalje ima oblike organizovanog delovanja, a uz prećutnu saglasnost nadležnih državnih organa. Dinko Gruhonjić, »Bulevar«, 24. siječnja 2003.
 
»STONES« - PLAGIJATORI
Da budem jasan, pesme Stonsa pevane su na rumunskom, nemačkom, pa što ih Srbin kao ja ne bi bio sposoban pevati?...Ta pesma ima mnogo elemenata našeg folklora, mada to možda zvuči čudno. Njene harmonske rezolucije su veoma bliske našima, tako da bi se moglo reći da su nas Stonsi opljačkali. Dragan Kojić Keba, narodni pjevač, »Barske novine«, 7. veljače 2003.
 
ARSENOVA RATNA POSTIGNU]A
Gabi i ja smo opsluživali sve što je hrvatska domovina od nas tražila. Rat je otišao u kurac krasni i sad ćemo moći  normalno živjeti. Arsen Dedić, hrvatski šansonjer i pjesnik, »BARS«, 1. veljače 2003.
 
PIVSKI FLAŠISTI
Ovo je hrvatska zemlja i vi islamisti morate otići odavde. N. N. (1939), hrvatske nacionalnosti, nakon što nije uspio praznom pivskom bocom pogoditi u glavu bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića prigodom njegovoga posjeta Banjoj Luci, »Patriot«, 11. veljače 2003.
 
SRBIJA & CRNA GORA & TD.
Ako može Trinidad i Tobago, ako može Iljf i Petrov, ako može Ortega i Gaset, što ne bi mogla Srbija i Crna Gora? Mihal Ramač, »Danas«, 6. veljače 2003.
 
NEINFORMIRANI MESIĆ
Mesić očito nije računao s tim da je Srbija rastezljiv pojam i da ona u nekim glavama seže do Karlobaga, Karlovca i Virovitice. »Feral Tribune«, u svezi  prepucavanja Mesića i Đinđića glede reparacije, 9. veljače 2003.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika