Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dopisništva

Somborci nisu zaboravili
Dva i pol vijeka u slo­bo­di

SOMBOR – Svečanom akademijom u zgradi Skupštine općine Sombor u utorak 17. veljače Somborci su potvrdili da nisu zaboravili 17. veljače davne 1749. godine, kada je carica Marija Terezija potpisala pismo o privilegijama prema kojem je Sombor dobio status Slobodnog kraljevskog grada, što se od prije dvije godine slavi kao Dan općine i svečano se obilježava. Troipolgodišnja borba Somboraca za stjecanje privilegija slobodnih građana započela je u ovom gradu 18. studenog 1745. godine, a izborena je pošto je sakupljeno i plaćeno carskoj kruni 150.000 zlatnih dukata. Dobivanje tog statusa nije bilo samo simbolično, jer je Sombor stekao sve uvjete za uspješan privredni i kulturni razvoj a dugo godina je bio i sjedište Bačkobodroške županije.
    Na protekloj proslavi je podnijet referat predsjednika SO Sombor Jovana Vujičića i izveden koncert »Malih Mocarta« iz Muzičke škole »Petar Konjović« iz Sombora.
Po­nov­no pre­ko mo­sta

BAČKI MONOŠTOR – BEZDAN: Rješenjem MUP-a promet preko pontonskog mosta na lokalnom putu B. Monoštor – Bezdan, obustavljen je 30. kolovoza 2003. godine, zbog oštećenja mosta i nemogućnosti sigurnog obavljanja prijevoza. Dogovorom predstavnika MUP-a, Izvršnog odbora, MZ Bački Monoštor i »Vojvodinašuma« pronađeno je rješenje o načinu korištenja mosta. Rješenjem MUP-a pontonski most preko Velikog bačkog kanala na lokalnom putu B. Monoštor – Bezdan od danas (6. veljače 2004. godine) ponovno će biti otvoren za promet, ali uz nekoliko ograničenja. Preko ovog mosta moći će saobraćati samo vozila čija je nosivost do 3.500 kilograma, uključujući motore, bicikle, kao i pješake. Promet će se, uz ova ograničenja, obavljati dok ne počne sanacija mosta. Na mostu će biti organizirana dežurna služba u trajanju od 24 sata, a tri lica angažirana u službi financirati će MZ Bački Monoštor, »Vojvodinašume« i Općina Sombor. Informaciju o puštanju pontonskog mosta u promet prihvatio je i Izvršni odbor.
Go­dišnji kon­cert OKUD »Ivo Lo­la Ri­bar«

SONTA – U subotu, 14 – veljače, u velikoj sali Doma kulture u Sonti, održan je godišnji koncert OKUD-a »Ivo Lola Ribar«, koji ove godine obilježava 36-tu obljetnicu djelovanja. Kao gosti, u programu su sudjelovali članovi GKUD-a »Dunav« iz Apatina. U dvosatnom programu, pred gledalištem su se smjenjivali sudionici iz dječje folklorne skupine, dječjeg tamburaškog orkestra, puhačkog orkestra, ritmičke sekcije, te folklorne sekcije odraslih. Vidjeli smo plesove iz Šumadije, Banata, te splet šokačkih plesova i pjesama. Ovo je OKUD-u bio prvi nastup ove godine, a 28. veljače čeka ih sudjelovanje u folklornom dijelu programa »Kobasicijade« u Turiji.
Šoka­di­ja pri­pre­ma »Žen­sko pre­lo«

SONTA – U subotu, 21. veljače, s početkom u 19 sati, u velikoj sali Doma kulture u Sonti, dramska grupa KPZH »Šokadija« imat će praizvedbu komedije »Žensko prelo«. Prema tekstu Ilije Džinića, scenarij je napisao Ivan Andrašić, koji je i redatelj ove predstave, a zanimljivo je da su dijalozi originalnom sonćanskom ikavicom napisani.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika